U Zastavi zapošljavanje i obrazovanje juče je počelo izjašnjavanje radnika o novom sporazumu sa Vladom, odnosno o prekidu radnog odnosa sa ZZO, uz ponuđeni socijalni program Ministarstva za ekonomiju.
Podsetimo da je Ministarstvo ekonomije prekobrojnim Zastavinim radnicima na evidenciji ZZO ponudilo četiri kategorije otpremnina.

U Zastavi zapošljavanje i obrazovanje juče je počelo izjašnjavanje radnika o novom sporazumu sa Vladom, odnosno o prekidu radnog odnosa sa ZZO, uz ponuđeni socijalni program Ministarstva za ekonomiju.
Podsetimo da je Ministarstvo ekonomije prekobrojnim Zastavinim radnicima na evidenciji ZZO ponudilo četiri kategorije otpremnina. Tako se, na primer, radnicima koji imaju do deset godina staža, a takvih je najmanje u ZZO, nude otpremnine od po 300 evra po godini staža, dok se najbrojnijoj grupaciji prekobrojnih, koju čine oni od 45 do blizu 60 godina starosti (ima ih više od 2000), nudi deset prosečnih republičkih zarada (4.375 evra), uvećanih za po 50 evra po godini radnog staža.
Prema ovoj ponudi, radnik s 30 godina radnog staža bez posla definitivno bi ostao s otpremninom nešto većom od 5.800 evra. Za sindikalce je upravo ova stavka iz ponude Vlade najneprihvatljivija, pošto bi vremešniji radnici s ponuđenom otpremninom uglavnom mogli da izmire nagomilane dugove za komunalne usluge (struja, voda i drugo), što, s druge strane znači da bi se većina njih vrlo brzo našla u kategoriji socijalno najugroženijih Kragujevčana.
Predsednik Sindikata u Zastavi zapošljavanju i obrazovanju Čedomir Pajević kaže za Danas da je atmosfera u tom društvu juče bila sumorna, odnosno da je većina radnika ogorčena odlukom Vlade o gašenju ZZO i ponuđenim socijalnim programom za njihovo zbrinjavanje. Ima, doduše, veli on, i onih koji su spremni da prihvate ponudu Vlade, što je donekle i razumljivo kad se zna da onima koji ne prihvate ponudu Vlade preostaje ulična borba s neizvesnim ishodom, pošto je ministar Mlađan Dinkić jasno poručio da ZZO, ukoliko sindikati i radnici ne prihvate sporazum s Vladom, nakon 31. avgusta odlazi u stečaj.
Preostaje im, dodaje Pajević, i sudski spor s državom, ali opet s neizvesnim ishodom, zbog situacije u domaćem pravosuđu.
Gradski odbor Sindikata metalaca Kragujevca odložio je podnošenje tužbe protiv Vlade zbog odluke o gašenju ZZO, za početak septembra.
– Konsultovali smo se tokom prepodneva s advokatima i oni su nam rekli da se još nije stekao pravni osnov za podnošenje tužbe protiv Vlade. Taj osnov steći će se posle 31. avgusta, kad ZZO bude ugašen jednostranom, odnosno nezakonitom odlukom Vlade – kaže za Danas predsednik GO Sindikata metalaca Goran Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari