Počelo nacionalno ispitivanje obrazovnih postignuća 1

Pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno vaspitanje Vesna Nedeljković prisustvovala je danas početku nacionalnog ispitivanje obrazovnih postignuća za učenike 7. razreda osnovne škole u Osnovnoj školi „Veselin Masleša“.

Nedeljković je ukazala da se ispitivanje sprovodi na reprezentativnom uzorku škola, koje su birane metodom slučajnog izbora. Testiraju se učenici iz 148 osnovnih škola, ukupno oko 3.000 učenika, a ispituje se postignuća učenika iz tri predmeta: matematike, fizike i istorije, navodi se u saopštenju za medije.

Nedeljković je rekla da se testiranje realizuje korišćenjem štampanih testova, odnosno korišćenjem papira i olovke. Kako je dodala, osim testova znanja, u ovom ispitivanju će biti primenjeni i anonimni upitnici za učenike i nastavnike da bi se obezbedili podaci o tome koliko i na koji način se uči u školi i koji faktori utiču na obrazovna postignuća učenika.

Inače, testovi su zasnovani na standardima postignuća koji se mogu ostvariti do kraja 7. razreda, a napravljeno je 25 različitih test sveski za potrebe testiranja u osnovnoj školi, saopšteno je.

Metodologiju istraživanja i testove je pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, dok je organizacija testiranja u nadležnosti prosvetnih savetnika – predstavnika školske uprave.

Rezultati testiranja biće korišćeni da se unaprede planovi i programi (kurikulumi),  utvrde razlike u stepenu ostvarenosti ciljeva i standarda u različitim regionima radi obezbeđivanja dodatne podrške kako bi učenici imali jednake obrazovne šanse, unaprede uslovi rada ustanova i unapredi sistem stručnog usavršavanje nastavnika.

Testiranje u srednjim školama za učenike trećeg razreda biće 15. maja. Reprezentativni uzorak srednjih škola je 135.

Poslednje nacionalno ispitivanje realizovano je u Republici Srbiji 2004. godine, kada su testiranjem bili obuhvaćeni učenici 4. razreda osnovne škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari