Suđenje u odsustvu nekadašnjem predsedniku Tunisa Zinu el Abidinu ben Aliju počelo je juče u prestonici te države. Ben Ali, koji je pobegao u Saudijsku Arabiju u januaru ove godine posle izbijanja narodne pobune protiv njegovog režima, između ostalog, optužen je za protivzakonito prisvajanje državnog novca, nakita i oružja, pranje novca i šverc narkotika.


Optužnica protiv njega i bivše prve dame Tunisa Lejle Trabelsi podignuta je nakon što su u dve palate u Tunisu u kojima je boravio svrgnuti šef države pronađeni nakit, droga i oružje u vrednosti od oko 27 miliona dolara. Ipak, Saudijska Arabija nije odgovorila na zahteve prelazne vlade Tunisa za izručenjem Ben Alija.

Ukoliko sud dokaže krivicu bivšeg lidera i njegove supruge, preti im zatvorska kazna u trajanju do 20 godina. U saopštenju izdatom pre početke suđenja Ben Ali je snažno odbacio optužbe, naglasivši da nikada nije posedovao velike svote novca i da je pronađeno oružje dobio na poklon od inostranih zvaničnika koji su mu dolazili u goste. Mnogo teže optužbe, uključujući kovanje zavere protiv države i ubistva demonstranata, biće predmet budućih suđenja bivšem lideru Tunisa. Prema rečima sudskih vlasti, Ben Aliju i njegovim saradnicima biće suđeno u više od 200 predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari