Prošli petak i jučerašnji ponedeljak određeni su kao dani kada će Štrajkački odbor bivših radnika novopazarskog Tekstilnog kombinata „Raška“ razgovarati s predstavnicima gradske uprave o rešavanju problema isplate dugovanja na osnovu izvršnih sudskih presuda u iznosu od 8,4 miliona evra.

Ovaj dogovor je postignut minulog petka kada je formiran sedmočlani Štrajkački odbor i otpočeli razgovori sa Ramizom Paljevcem, predsednikom Upravnog odbora TK, i Esadom Nicevićem, predsednikom Skupštine Tekstilnog kombinata. Štrajkački odbor zahteva da se isplate sva dugovanja sa zateznim kamatama, a nudi im se da više od 1.500 radnika primi po 36 plata.

Za drugu opciju objašnjenje je da će se od prodaje imovine ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta, s obzirom na to da se priprema treća licitacija, dobiti manje novca od potraživanja radnika. Na prošlogodišnje dve licitacije prodat je samo jedan magacinski prostor za stotinak hiljada evra. Gruba procena je da imovina novopazarskog Tekstilnog kombinata vredi 12 miliona evra. Posle prvog neuspelog prodajnog kruga, početna cena kreće se oko 51 odsto prvobitne. Tekstilni kombinat „Raška“ na 16 hektara ima svoje objekte sa kompletnom infrastrukturom. Imovina je podeljena na 39 celina koje se nude potencijalnim investitorima.

Pre dvadesetak dana desetak bivših radnika proteste je počelo na stepeništu gradske uprave. Oni očekuju da im se zakaže razgovor u Ministarstvu ekonomije i kažu da će sedenje ispred gradske uprave prekinuti kada bude postignut konkretan dogovor. Pre nedelju dana oni su blokirali ulaz u zgradu, pa je morala da interveniše policija i ulaz obezbeđuje do kraja radnog vremena lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari