Počeo 12. Kup Matematičke gimnazije 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas 12. Kup Matematičke gimnazije i navela da Matematička gimnazija predstavlja bastion znanja i rasadnik talenata.

Đukić Dejanović je istakla da je ogromno zadovoljstvo biti u ustanovi takvog nacionalnog značaja jer, kako je rekla, svaki kutak odiše talentima, znanjem i zdravom kompeticijom.

„Matematička gimnazija je uzor mnogim školama u Srbiji, a istovremeno je izvrstan ambasador našeg obrazovnog sistema u svetu. Svake godine iz ove škole izlaze budući naučnici, eksperti, istraživači, inovatori – svi oni su ključni nosioci promena i svet budućnosti pripada upravo njima“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, već 12 godina zaredom Kup Matematičke gimnazije okuplja najbolje takmičare iz Srbije, regiona i Evrope i ujedinjuje ih u zajedničkoj misiji, a to je širenje znanja i podsticanje razvoja matematike, računarstva i fizike.

Ministarstvo prosvete je i ove godine generalni pokrovitelj Kupa Matematičke gimnazije, najvećeg skupa ove vrste u čitavom regionu.

„Ministarstvo će uvek ostati čvrst i pouzdan prijatelj ovakvih poduhvata, čiji je značaj podjednako važan i za srpske i za međunarodne obrazovno-naučne tokove“, rekla je ministarka.

Od prethodne godine Kup je obogaćen takmičenjem u šahu, a ove godine se u sklopu njega održava i debatni turnir.

Više od 80 učesnika, među kojima su đaci iz Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Švedske i Srbije pokazaće svoja znanja i umeća tokom tri dana takmičenja, a ceremonija svečanog zatvaranja će biti u Narodnoj skupštini, 26. juna u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari