U Malom Crniću je je počeo 43. Festival dramskih amatera sela Srbije, popularni FEDRAS, jedinstvena smotra koja će trajati do do 22. oktobra. Organizatori su Centar za kulturu i opština Malo Crniće, u saradnji sa Savezom amatera Srbije. Ova tradicionalna manifestacija afirmiše pozorišnu umetnost u selima Stiga i Pomoravlja, a pokrenuta je 1972. godine.


Počelo se sa amaterima iz opštine Malo Crniće, a danas je to manifestacija sa državnim značajem. Do sada je na FEDRAS-u izvedeno više od 400 pozorišnih predstava u konkurenciji i veliki broj van konkurencije na sprskom, rumunskom, mađarskom, rusinskom, slovačkom, albanskom i drugim jezicima.

Festival je otvorilo Amatersko pozorište „Branislav Nušić“ predstavom „Pozorište u palanci“, koju je po tekstu Radoslava Zlatana Dorića, režirao Dejan Cicmilović. Festival sledeće srede, 22. oktobra, zatvara profesionalna pozorišna predstava „Sokin i Bosina“, u režiji Juga Radivojevića.

Pored predstava posetioci 43. FEDRAS-a će imati priliku da prisustvuju i pratećim programima. Najpre je planirano Književno veče na kome će se predstaviti pisci iz Loznice i promocija 112. broja Časopisa „Stig“. Takođe će biti održana i Izložba slika, Zorana Bogićevića iz Petrovca na Mlavi, kao i Izložba umetničkih dela nastalih na ovogodišnjoj Likovnoj koloniji „Stiško poselo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari