"Počeo je pucati, ja sam pala, pravila se mrtva": Iskazom svedoka nastavljeno suđenje Urošu Blažiću, Vojska dostavila izveštaj 1Foto: N1

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je, saslušanjem svedoka, nastavljeno suđenje Urošu Blažiću, koji je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje kod Mladenovca ubio devet mladih i ranio 12, i njegovom ocu Radiši Blažiću.

Iskaze su na početku dali oštećena Andrijana Mitrović, deda Uroša Blažića po majci Dragan Gavrilović i ujna Milunka Gavrilović.

Mitrović je rekla da je u školskom dvorištu u Duboni bila sa drugovima desetak minuta, da su se u okolini čuli pucnjevi, a onda je za nekoliko minuta autom došao Blažić, rekao „ruke u vis, lezite dole, pucaću“.

Počeo je pucati, ja sam pala, pravila se mrtva, izgubila sam svest, ničeg više se ne sećam. Pucao je dva metra od nas, rafalno, a posle pojedinačno, ne sećam se. Pucao je iz puške, izlazile su varnice neke, ispričala je ona.

Deda Dragan Gavrilović iz sela Vinjište kod Kragujevca rekao je da je sa Radišom i Urošem Blažićem bio u odličnim odnosima, posećivali su se jednom ili dvaput godišnje, obično za slave, a da ne zna ništa o oružju koje su posedovali Uroš i Radiša, niti je to oružje ikad video.

Nikad nisam pričao o oružju ništa sa Radišom. Uroš nikad nije pričao o oružju, naveo je on.

Milunka Gavrilović je takođe potvrdila da Radiša nikad nije pričao o oružju na slavi, kao ni Uroš, kao i da nikakvo oružje u Duboni i Šepšinu, gde je Uroš živeo, nije videla.

Ona je na kraju iskaza uputila saučešće porodicama stradalih.

Izveštaj Vojske Srbije o kretanju tri teretna vozila kroz Dubonu 5. maja 2023.

Na suđenju Urošu Blažiću, okrivljenom za masvno ubistvo i selima Dubona i Malo Orašje, okrivljenima, branocima i punomoćnicima oštećenih dostavljen je izveštaj Vojske Srbije o kretanju tri teretna vozila kroz Dubonu 5. maja 2023. godine, u kojem stoji da oni nisu obavljali nikakav službeni zadatak, nego da su išli iz kasarne u Pančevu u Mladenovac.

Na to je reagovao punomoćnik oštećenih, advokat Siniša Mašović, koji je rekao da je nelogično da se vojni kamioni kreću kroz Dubonu, kad postoje dva puno bolja puta.

Mašović je predložio da se saslušaju vozači tih vozila i da se razjasni šta se desilo, te zašto su kamioni išli tuda dan posle tragedije, u kojoj je Blažić ubio devetoro, a ranio 12 mladih ljudi.

Otac Uroša Blažića, Radiša Blažić, koji je takođe okrivljen, vojno je lice.

Tokom svedočenja Jovan Mitrović, koji je u zločinu izgubio rođenog i brata od strica, poručio je Radiši Blažiću da „priča o nekim činovima, medaljama i nagradama i da je pošten čovek“, a pogrešio je u najvažnijem životnom zadatku.

Da si pošten čovek, vaspitao bi svoje majmune, da ih izvedeš na pravi put. Ti si pogrešio u najvažnijem životnom zadatku. Ovaj ovde majmun ti si ga vaspitao, a onaj koji je izašao i nama udara lajk kao sve je u redu. A ti majmune, ovo ti je ćale omogućio jel’ tako. Smrade jedan, ja sam Jovan Mitrović, ubio si mi dva brata. Samo me gledaj, vikao je Mitrović, obraćajući se uz psovke Urošu Blažiću.

Advokat porodica oštećenih tražio je da u zapisnik uđe da se Blažić, dok je Jovan Mitrović govorio, vidno uznemiren, ponašao drsko, „klimao glavom u stilu – važi, važi“.

Deda jednog od stradalih, Dragan Ilić, zamolio je sud da ga „pusti na jedan minut sa Blažićem“, koga je nazivao idiotom, i poručio da i otac i sin koji su okrivljeni treba da budu svesni da se „to neće završiti tek tako“.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar u 10 časova, kada će biti saslušani veštaci, pregledani snimci koje je dostavilo tužilaštvo i čitani pisani dokazi.

Potom će glavni pretres biti nastavljen 14. i 25. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari