Probni popis poljoprivrednih gazdinstava, u organizaciji republičkog Zavoda za statistiku, obavlja se u 29 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Kleku i kod četiri pravna lica u Zrenjaninu, među kojima je i jedna zemljoradnička zadruga. Probni popis treba da posluži za izbor najboljih metodoloških i organizacionih rešenja za sprovođenje redovnog popisa u poljoprivredi, koji će biti održan u 2011. godini.


– Cilj je provera popisnog sistema, pratećih dokumenata i provera dosadašnjih podataka. Ovaj popis će uslediti nakon redovnog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2011. godini. Prikupljamo opšte podatke o gazdinstvima – zemljištu, uzgoju domaćih životinja, organskoj proizvodnji, poljoprivrednoj mehanizaciji i objektima, kao i radnoj snazi u jednom gazdinstvu – kaže Dragan Kuzmić, načelnik Odeljenja Statističkog zavoda Srbije u Zrenjaninu.

Ovo je prvi popis poljoprivrednih gazdinstava u poslednjih 60 godina, kojim su obuhvaćena porodična poljoprivredna gazdinstva sa najmanje pola hektara poljoprivrednog zemljišta, gazdinstva koja se bave različitim oblicima poljoprivredne proizvodnje namenjene tržištu, privredna društva, zemljoradničke zadruge i preduzetnici registrovani za poljoprivrednu proizvodnju. Popis poljoprivrednih gazdinstava treba da prikaže nacionalno stanje u poljoprivredi, što će biti osnov za dokumentaciju koja će se koristiti prilikom ulaska u EU. Popis na području zrenjaninske opštine održava se do 12. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari