U rumskom Domu zadravlja najavljena je nova akcija u cilju suzbijanja raka grlića materice, a reč je o prejektu Ministarstva zdravlja o ranom otkrivanju kancera u koji će biti uključeno više od 200 žena romske populacije. Dom zdravlja je konkurisao za sredstva za sprovođenje ovog projekta, koja su im i odobrena u iznosu od 750.

U rumskom Domu zadravlja najavljena je nova akcija u cilju suzbijanja raka grlića materice, a reč je o prejektu Ministarstva zdravlja o ranom otkrivanju kancera u koji će biti uključeno više od 200 žena romske populacije. Dom zdravlja je konkurisao za sredstva za sprovođenje ovog projekta, koja su im i odobrena u iznosu od 750.000 dinara.
– Projekat se u ovom slučaju odnosi na žene romske populacije, podrazumeva zdravstveni test i sistematske preglede. Nadamo se da ćemo blagovremeno otkriti eventualna oboljenja i početi lečenje. Dom zdravlja je konkurisao za ovaj projekat i dobio sredstva u iznosu od 747 hiljada dinara. Osim pregleda, kojima će biti obuhvaćeno oko 200 žena u Rumi, Grabovcima, Vitojevcima i Klenku, predviđene su i kreativne radionice. Svaka žena koja dođe u Dom zdravlja dobiće i higijenski paket. Projekat je startovao 15. marta i trajaće šest meseci. Radiće se i na širenju zdravstvene kulture jer je, posle raka dojke, rak grlića materice drugi po učestalosti, navodi direktorka Doma zdravlja dr Snežana Bojanić Stojić.
Prema rečima dr Danijele Stanković-Baričak iz Zavoda za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici ova bolest je problem svih žena, posebno žena romske populacije i ovo je prilika da se one uvedu u zdravstveni sistem, u čemu će im pomoći i zdravstveni radnici. Program podrazumeva i predavanja na temu kontracepcije i prenosivih polnih bolesti, s akcentom na sidi.
U ime romske nevladine organizacije Male vatre medijator Sejda Petrović je pohvalila akciju i naglasila da postoji veliko interesovanje Romkinja za ovaj program, te će broj žena koje će se uključiti u akciju biti sigurno veći od dve stotine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari