"Fakultet neće ostati nem": Protest studenata FPN zbog mogućeg izbora Slaviše Orlovića za dekana (FOTO, VIDEO) 1Foto: Jovana Stanković

Protest studenata Fakulteta političkih nauka zbog izvesnog imenovanja Slaviše Orlovića za dekana završen je ispred ovog fakulteta, uz poruku aktuelnog dekana Dragana Simića da fakultet neće ostati nem i da će ispitati prijave protiv Orlovića.

Više desetina studenkinja, studenata i građana je ipred FPN-a gde Savet Fakulteta političkih nauka treba da glasa o izboru Orlovića za dekana.

“Nakon što je 2014. smenjen sa mesta prodekana zbog prijave za seksualno uznemiravanje, a koje se nastavilo i deceniju kasnije još uvek traje, smatramo da je naša dužnost da zaštitimo sebe i pobrinemo se da fakultet bude bezbedno mesto”, nalazi se u pozivu studenata za današnji protest.

Na papirima koje studenti drže ispisane su parole, poput „Studentkinje su protiv“, „Ne želim da me na FPN-u pitaju ‘Je l vam on naredbodavno ili normalno rekao da raširite noge'“ i „Fakultet bez nasilja“.

Sa studentima ispred fakulteta je profesor Ivan Stanojević, kao i studenti svih nivoa studija. Među okupljenima su i Dobrica Veselinović i aktivista Ivan Bjelić.

– Ovaj fakulte je naša kuća, ovaj fakultet treba da nam pokaže šta su prave vrednosti, ali to nije uspeo, nije uspeo jer nas trenutno uči da je dovoljno da budeš seksualni nasilnik, da budeš nasilnik uošte da bi bio nagrađen foteljom. Ovaj fakultet nas uči da naši glasovi nisu bitni, da naše taume nisu važne i da nikog nije briga za ono što mi kao studentikinje proživljavamo – rekla je studenkinja FPN-a Jovana Krstić, jedna od organizatora današnjeg protesta.

Njene reči da je Slaviša Orlović „ne sme i ne može da predstavlja ovu instituciju“, „ne sme da bude dekan“ i „ne sme da predstavlja one koje je uznemiravao“, propraćene su zvižducima okupljenih i povikom: „Tako je.“.

Krsić je kazala da se nada da će glasovi studentkinja i studenata biti dovoljni da oni koji odlučuju o budućnosti FPN, a samim tim i svih studenata, razmisle o svojoj odluci i da možda čak i sam Orlović razmisli.

– Nećemo ga ostaviti na miru – rekla je Krstić.

Jelena Riznić, iz Ženske solidarnosti, istakla je da nisu žene te koje ćute, već oni koji štite nasilnike i koji su u ovoj zgradi.

– Ako se borimo protiv nasilja i više od godinu dana govorimo da smo Srbija protiv nasilja ništa ne sme da bude važnije od ovoga danas. Ne možemo da govorimo o izborima, ako ovaj fakultet predstavlja čovek koji je barem jednom optužen za sekualno nasilje, a to nije jedini put. Slaviša Orlović je nasilnik više od 25 godina i zašto iko misli da će on prestati da bude takav kada dobije najvišu poziciju na jednom fakultetu – upitala je Riznić.

Tokom trajanja protesta iz zgrade fakulteta je izašao  dekan FPN-a Dragan Simić, koji je rekao da je tužan povod zbog kog se „nalazimo ovde“.

On je okupljenima rekao da deli njihovu zabrinost zbog informacija koje su se pojavile u medijima o predloženom kandidatu za dekana.

Simić je kazao da fakultet ima obavezu da štiti svakog svog zaposlenog, na prvom mestu studente i studentkinje.

– Navodi koji su se pojavili će biti istraženi na zakonit način i u skladu sa pravilima. Ja sam već dao nalog poverenicama Katarini Lončarević i Ivani Šunderić da dobiju sve potrebne informacije koje su neophodne da bi se dalje postupalo u ovom slučaju, na osnovu činjenica i utvrđenog stanja – kazao je Simić.

Dodao je da je i sam, kao otac ženskog deteta, više nego zabinut što se ovakve stvari dešavaju.

– Ako kažem da sam zgađen i ogorčen malo sam vam rekao, srpski jezik nema dovoljno jakih reči i izraza da vam opišem kako se osećam zbog svega što čujem, ali mi se moramo držati zakona i pravila – rekao je Simić, čije obraćanje su okupljeni prekidali povikom „pravda za studentkinje“.

Studentkinje su upitale „šta ste radili sve ove godine“, a na Simićevu konstatciju da je „taj slučaj završen 2014.“, uzvratile su rečima da nije završen.

Zašto je Orlović i dalje zaposlen na fakultetu, ko će biti dekan, koliko svedočanstava je dovoljno…, nizala su se pitanja za dekana.

– Ja stojim pred vama svima, obećavam da ovaj dekan, a ja sam to do 1. oktobra, neće stati dok se ove stvari ne istraže i po zaklonu procesuiraju za svakog, pa i za dotičnog o kome se priča i govori. Neću ja da izgubim obraz, devet godina sam časno vodio ovu kuću… – rekao je Simić.

"Fakultet neće ostati nem": Protest studenata FPN zbog mogućeg izbora Slaviše Orlovića za dekana (FOTO, VIDEO) 2
Foto: Jovana Stanković

Simić je potvrdio da je još četvoro članova Saveta fakulteta podnelo ostavku.

„Mi imamo jedan zahtev, jedan toliko prost zahtev. Mi nećemo da budemo žrtve nasilja. Nećemo da ujutru kad ustanemo razmišljamo šta nas tamo čeka i da li ćemo biti žrtve nasilja. Nećemo da razmišljamo da li možemo da dođemo na protest da ne bismo smosile posledice“, rekla je Jovana Krstić.

Krstić je naglasila da ukoliko Slaviša Orlović bude izglasan za dekana, „neće stati do oktobra“, ali da će videti u kojoj formi će se održavati protesti.

Na kraju protesta ponovo je pušten zvuk policijske sirene, koji je simbolično trajao do trenutka početka sednice Saveta fakulteta.

Protest je podržala organizacija Ženska solidarnost, kojoj su se studentkinje obraćale godinama unazad optužujući profesora Orlovića za seksualno uznemiravanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari