Počeo je redovni remont bloka B1 Termoelektrane „Kostolac B“, koji će trajati narednih mesec dana, dok će za remont blok B2 biti potrebno dve nedelje. Nakon svih priprema, urađeno je trodnevno standardno čišćenje kotlarnice i cevnog sistema kotla u okviru pregleda i sanacije istog, kada će se potom na gradilištu pojaviti sva preduzeća koja su putem javnih nabavki dobila posao za remont bloka B1.


Direktor Termoelektrane „Kostolac B“, Dragan Živić, istakao je najznačajniju ovogodišnju aktivnost kojoj je posvećena posebna pažnja, u pitanju je remont transformatora 1AT na kome je postojao kvar još od početka godine i dodao: – Što se tiče ostalih radova na gradilištu bloka B1, aktivnosti su započete na turbogeneratorskom postrojenju, gde su zaposleni „Termoelektrane B“ krenuli sa napojnim pumpama, na zagrejaču visokog pritiska broj 6, sanaciji i reviziji ventila. Radnici su, zajedno sa izvođačima, krenuli u akciju pripremih radova. U suštini, sve se odvija po planu. U hemijskoj pripremi, započet je remont na liniji za proizvodnju demi vode, gde su postrojenja za pijaću vodu pregledana mnogo ranije kako bismo je sve vreme imali. Obezbeđen je i materijal koji nam je bio kritičan za remont mlinova. U crpnoj stanici rashladne vode završeno je već deset odsto od planiranih aktivnosti. Na taj način, dobar deo posla je već odrađen, pripremićemo se za zimsku sezonu, kada će se završiti i sve potrebne radnje velikog remonta za 2014. godinu.

Iako je početak remonta pomeren za dve nedelje, zbog rešavanja javnih nabavki, obim posla smanjen je za nekih 40 procenata od planiranog za 2013. godinu. Za ovogodišnji remont, poslove su dobila preduzeća koje inače gravitiraju u tekućem održavanju, a to su Goša, Fermont, Termoelektro, Termoford, Prim, Institut Mihajlo Pupin, Institut Nikola Tesla i ostali učesnici tendera.

U okviru remonta bloka B1, uradiće se i detaljna priprema budućih radova za 2014. godinu, kada je predviđen zastoj bloka od nekoliko meseci zbog modernizacije turbogeneratora i ugradnje svih potrebnih elemenata na kotlovskom postrojenju, uključujući i sve radove koji su 2012. godine završeni na bloku B2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari