U Guči je juče svečano otvoren 47. sabor trubača koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Tačno u 10.00 prangije sa okolnih brda označile su početak najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i najvećeg festivala trube u svetu. Uz zvuke saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“ trubačkog orkestra Jovice Pavlovića, potpredsednik Skupštine Srbije Miloljub Albijanić podigao je zastavu dragačevskog sabora na jarbol, pored spomenika Trubaču u centru te varošice.

U Guči je juče svečano otvoren 47. sabor trubača koji se održava pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Tačno u 10.00 prangije sa okolnih brda označile su početak najveće smotre izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji i najvećeg festivala trube u svetu. Uz zvuke saborske himne „Sa Ovčara i Kablara“ trubačkog orkestra Jovice Pavlovića, potpredsednik Skupštine Srbije Miloljub Albijanić podigao je zastavu dragačevskog sabora na jarbol, pored spomenika Trubaču u centru te varošice.
Domaćin ovogodišnjeg Sabora ministar za infrastrukturu Velimir Ilić svečano je otvorio tu smotru i dodao da će na manifestaciju doći i premijer Srbije Vojislav Koštunica, a da se očekuje i dolazak predsednika Srbije Borisa Tadića. On je najavio da će u narednih pet dana u Guču stići i predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, za koga je bilo najavljeno da će otvoriti Sabor, kao i predstavnici ambasada iz nekoliko evropskih zemalja. Otvaranje te manifestacije pratilo je više od sto novinara, među kojima i posebne televizijske ekipe iz Nemačke, Mađarske, Australije, Španije, Italije i Gane.

Tri Internet prezentacije

Sabor ove godine ima dve zvanične internet prezentacije i jednu komercijalnu. Na interaktivnom sajtu festivala www.guca-2007.com mogu se pronaći duhovite asocijacije na Sabor trubača, ali i dobiti informacije o programu, smeštaju i mape puta. Jedini link koji se može naći na sajtu jeste link Vlade Srbije.

Druga zvanična prezentacija može se naći na adresi www.sabortrubaca.com. Sajt je postavio Centar za kulturu sport i turizam opštine Lučani „Dragačevo“ Guča. Informacije o programu Sabora, istorijatu i smeštaju dostupne su na srpskom, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Postavljene su fotografije objekata za smeštaj gostiju, kao i kontakt telefoni za pronalaženje prenoćišta ili mesta za postavljanje šatora. Pri otvaranju oba sajta, u pozadini se čuju trubači.

Sajt www.guca.co.yu namenjen je stranim posetiocima Dragačevskog sabora. On takođe nudi informacije o programu sabora, smeštaju i mapu Srbije. Pored engleskog, nemačkog i francuskog, sajt je dostupan i na italijanskom jeziku.

Miloljub Albijanić je na otvaranju ocenio da je ta manifestacija postala brend i obeležje Srbije.

Niže cene hrane i pića prvog dana Sabora

Prvog dana 47. sabora ugostitelji su snizili cene većine usluga. Najtraženiji je kiseli kupus iz zemljanog lonca čija je cena 200 dinara za porciju, dok su pljeskavice 150 dinara. Jagnjeće pečenje je 1.000 dinara za kilogram a praseće 700 dinara. U centru Guče na ražnju se peče vo od 550 kilograma. Cena tog pečenja biće 1.500 dinara za kilogram ili 150 dinara za porciju. Sokovi i pivo se prodaju po ceni od 100 dinara.

– Guča je kao izvorna muzika i pesma, ona je sastavni deo naše kulture – naveo je Albijanić. On je na konferenciji za novinare rekao da bi u Guču turisti trebalo da dolaze tokom čitave godine, a ne samo za vreme Sabora.
– Narod u Guči i Dragačevu mogao bi da živi od turizma – ocenio je Albijanić. Potpredsednik Skupštine Srbije pozvao je građane da za trenutak ostave svoje probleme i da u narednih pet dana dođu u Guču.
U Guči su juče počeli radovi na izgradnji prvog helioporta za civilni saobraćaj u Srbiji. Kako je novinarima rekao predsednik saborskog odbora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović, helioport će biti izgrađen po svim evropskim standardima. On je istakao da domaće zakonodavstvo ne reguliše tu oblast i da će se zato sve raditi po ugledu na francuske propise. Prema Jolovićevim rečima, između Guče i Beograda biće uspostavljena stalna helikopterska veza, a iduće godine Guča će biti biti helikopterima povezana sa svim evropskim metropolama.
Dragačevski sabor počinje traje do nedelje 12. avgusta. Organizatori očekuju da će Guču ove godine posetiti nekoliko stotina hiljada gostiju, među kojima će, prema procenama, biti više od 10.000 posetilaca iz inostranstva, a najviše iz Slovenije, Nemačke, Francuske, Grčke i Makedonije. Na Saboru, koji se održava pod sloganom „Sviraj, trubo, svirala za dugo – za veselje i ni za šta drugo“, nastupa oko 1.500 učesnika, iz zemlje i inostranstva. Među manifestacijama su i koncert Gorana Bregovića, ponoćni koncert 15 trubačkih orkestara i nastup 12 inostranih orkestara i kulturno-umetničkih društava. R. D. i

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari