Počeo užički „Žestival“ 1Foto: Grad Užice

Nastupom etno-grupe Trag iz Banja Luke i otvaranjem izložbe „60 godina užičkog trga“, u Užicu je sinoć počeo 6.Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“, koji je trajati do 30. avgusta.

Tokom festivala, koji je ranijih godina predstavljao prirodne rakije i način proizvodnje tog pića – pa otuda i njegov naziv, promovisaće se kulturno nasleđe kroz autentične proizvode užičkog kraja, poput voćnih rakija, džemova, sireva, ali i narodnih nošnji i suvenira.

Osim toga, kako je objasnio predsednik Organizacionog odbora Branislav Mitrović, od poslovnog dela „Žestivala“ se očekuje „da poveže lokalne proizvođače sa trgovinskim centrima, hotelijerima i restoranima“.

„Priroda jeste poseban segment na koji želimo da ukažemo, ali i na kulturno nasleđe našeg kraja. Biće onoliko izlagača za koliko procenimo da će biti bezbedno, poštujući protivepidmijske mere“, kazao je Mitrović i naveo da će biti manje od 50 štandova na užičkom trgu, iako se prijavio veliki broj izlagača.

Osim na trgu, programi će se odvijati na plaži na Đetinji, Velikoj brani, Saparskoj banji i drugim lokacijama, a organizovaće se i  radionice „Arheologija za najmlađe“ i Neolitska keramika“.

Tokom te manifestacije, koju organizuju Grad Užice, Regionalna privredna komora, Regionalna razvojna agencija Zlatibor, Poljoprivrena savetodavna stručna služba, Turistička organizacija i Poslovni klub zapadne Srbije, organizovaće se tribine, koncerti, boemsko veče, kao i sadržaji koji promovišu kulturno nasleđe i zaštitu prirode.

U nedelju, 29. avgusta, planiran je sajamski dan na trgu i degustacija tradicionalnih proizvoda užičkog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari