Dosadašnji prvi čovek Srpske radikalne stranke u Vrbasu i predsednik SO Vrbas Igor Bečićod prošle nedelje više nije član Srpske radikalne stranke i priključio se Srpskoj naprednoj stranci Tomislava Nikolića. Igor Bečićkoji je već12 godina prvi čovek SRS-a u Vrbasu, a u prethodnih pet godina i praktično prvi čovek vrbaske opštine uz nekoliko mandata u republičkoj i pokrajinskoj Skupštini, kaže da je do razilaska sa radikalima došlo prvenstveno zbog različitog viđenja daljeg razvoja stranke ali i opštine Vrbas.

– Došao je trenutak kada sam morao napustiti stranku, jer se vizije stranke ne poklapaju sa mojim. SRS se trenutno više bavi samom sobom i nekim drugim stvarima dok mnoge bitne stvari čekaju – rekao je Bečić.

Prema njegovim rečima, u lokalnoj vlasti u Vrbasu ne bi trebalo da bude problema, jer je odluka o prelasku u SNS lično njegova i u narednom periodu nikoga iz Srpske radikalne stranke neće pozivati da mu se pridruži.

– Ostaću na mestu predsednika SO Vrbas sve dok budem imao podršku većine odbornika. Koliko sam upoznat, niko od odbornika SRS dosad nije prešao u SNS, a svi odbornički mandati će, naravno, ostati Srpskoj radikalnoj stranci koja će po mom mišljenju i nakon mog prelaska nastaviti da vrši vlast u Vrbasu zajedno sa socijalistima i DSS. Sigurno neću napraviti nijedan potez kojim bi ugrozio poziciju Srpske radikalne stranke u narednom periodu u Vrbasu jer sam preko 15 godina bio njen član – istakao je Bečić.

Opštinski odbor Srpske radikalne stranke u Vrbasu doneo je odluku da umesto Igora Bečića rukovođenje strankom preuzmu dosadašnji potpredsednici vrbaskih radikala Željko Lainović, Bojan Markovići Dušan Kilibarda. Na sednici OO SRS koja je održana tokom vikenda nije doneta odluka o tome hoće li Igor Bečićna narednoj sednici SO Vrbas, zakazanoj za 20. decembar, biti smenjen s mesta predsednika SO Vrbas.

Po nezvaničnim informacijama, prelazak Igora Bečića u SNS je početak raspada vladajuće koalicije u Vrbasu. U kuolarima vrbaske političke scene se priča da su s Bečićevim prelaskom demokrate bile upoznate pre samih radikala i da je prelazak urađen u dogovoru sa DS. Dalje bi prema tim informacijama situacija trebala da razvija tako što će Bečići odbornici SPS bojkotovati sednice SO Vrbas što će zbog nedostatka kvoruma dovesti do blokade rada lokalnog parlamenta, nakon tri meseca i do uvođenja privremenih mera, a zatim i raspisivanja vanrednih izbora u vrbaskoj opštini.

U Demokratskoj stranci dosad se nisu oglašavali u vezi sa prelaskom Igora Bečića. Oni kažu da neće da komentarišu kadrovske probleme drugih stranaka, ali nisu demantovali da je prelazak dogovoren upravo sa Demokratskom strankom.

 

Lokalni naprednjaci neće Bečića

U Vrbasu većpostoji Inicijativni odbor Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, a prema rečima Ljiljane Radenković, predsednice IO SNS u Vrbasu, u ovom odboru su svi iznenađeni prelaskom Igora Bečića.

– Naše članstvo je neprijatno iznenađeno prelaskom Igora Bečića u Srpsku naprednu stranku, jer upravo je on osuđivao nas koji smo pre mesec i po dana iz opštinskog odbora Srpske radikalne stranke prešli u Srpsku naprednu stranku. Mi smo do sada upisali preko 500 članova u vrbaskoj opštini i po prvim reakcijama naših članova plašimo se da se prelazak Igora Bečića u našu stranku može negativno odraziti na širenje članstva u lokalu – kaže Radenkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari