Početak školske godine, novi udar na kućni budžet: Šta su najskuplje stavke? 1Foto: Fejsbuk stranica Crveni krst Subotica - gradska organizacija (Arhiva)

Desetak dana uoči početka nove školske godine gužvi u knjižarama nema, a prodavci kažu da se najveći „udar“ očekuje u prvih petnaestak dana septembra jer veliki broj roditelja tada kupuje udžbenike.

Oni su i najskuplja stavka u kućnom budžetu, a računica pokazuje da porodica sa dva đaka, u zavisnosti od razreda koji pohađaju, samo za školske knjige mora da izdvoji i po tridesetak hiljada dinara.

Koliko košta đak nije jednostavno izračunati jer ne kupuju svi nove komplete udžbenika.

Cene variraju od razreda do razreda i od izdavača, pa su tako najjeftinije knjige za đake nižih razreda osmoletke, a najskuplje za sedmi i osmi razred.

Komplet udžbenika od prvog do četvrtog razreda košta u proseku oko 10.000 do 12.000 dinara, a za starije razrede osnovne škole i do 20.000 dinara.

U srednjim školama se kompleti ne kupuju, a za mnoge obrazovne profile u srednjim stručnim školama nema odštampanih udžbenika pa se đaci snalaze tako što fotokopiraju skripte ili materijale koje pripremaju nastavnici.

Kada je reč o knjigama za gimnazijalce, udžbenik u proseku košta od 1.000 do 1.300 dinara.

Među udžbenicima za strane jezike najvišu cenu drže izdanja nekih stranih izdavača pa komplet sačinjen od udžbenika i radne sveske staje i 2.000 dinara.

U bogatoj ponudi školskog pribora cene drastično variraju.

Robne kuće, trgovinski lanci i kineske radnje danas su konkurencija skupim knjižarama, u kojima se brendirane sveske A4 formata prodaju i za 550 dinara.

S druge strane, neke robne kuće reklamiraju „male“ sveske za 19,99 dinara, a u zavisnosti od broja listova i kvaliteta mogu se pazariti i za 50, ali i za 90, 120, odnosno 220 dinara.

Najjeftinije grafitne olovke su oko pedesetak dinara, koliko košta i rezač i gumica, drvene bojice su od 120 dinara pa naviše, komplet flomastera nešto skuplji, vodene boje od 130 dinara, koliko je i set četkica, povoljne voštane bojice koštaju oko 90 dinara, blok za likovno 100 dinara, šestari od 130 dinara pa naviše.

Prazne pernice se mogu kupiti već od 300 dinara, pune su oko 1.000.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/vucevic-udzbenici/[/embed

Izbor rančeva je takođe veliki – od 1.000 dinara do 7.000, 8.000 dinara koliko su anatomski, a prodaju se svuda – od robnih kuća i knjižara do sportskih radnji. Najskuplje varijante sa točkićima su oko 9.000.

Zbog početka nove školske godine Grad Beograd je ove godine za svakog učenika iz prestoničkih škola opredelio pomoć od 20.000 dinara, a više lokalnih samouprava je najavilo besplatne udžbenike za prvake, dok neki poklanjaju i rančeve.

Besplatne udžbenike, ali za određene kategorije učenika, obezbeđuje i Ministarstvo prosvete, s tim što i oni moraju da dokupe deo knjiga koje nisu deo kompleta koji plaća država.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari