Početak školske godine uz himnu biće i zakonska obaveza škola 1Izvor: Nova.rs

Početak školske godine, 1. septembra, uz izvođenje državne himne ubuduće će biti i zakonska obaveza škola, što je precizirano u Predlogu izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

U obrazloženju ovog člana se navodi da je cilj intoniranja himne u školama „razvijanje nacionalnog identiteta učenika, kao i svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji“.

Za one koji ne budu poštovali ovu odredbu predviđene su kazne, i to za ustanovu od 100.000 do 1.000.000 milion dinara, dok u istom članu postojećeg zakona stoji da će se za prekršaj kazniti i direktor kao odgovorno lice novčanom kaznom od 25.000 do 100.000 dinara.

Među setom obrazovnih zakona koje su ušle u skupštinsku proceduru nije Zakon o visokom obrazovanju, pa obaveza da nova akademska godina takođe počne uz zvuke himne „Bože pravde“ za sada ne postoji.

Intoniranje državne himne na početku ove školske godine proteklo je uz „incident“ u novopazarskoj OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ pošto je učiteljica svojim đacima pustila himnu Bošnjaka „Ja sam sin tvoj“.

Potom je direktor te škole kazao da je učiteljica ispoštovala nalog Ministarstva prosvete i na prvom času pustila himnu „Bože pravde“, a bošnjačku na drugom.

Prosvetna vlast se nije oglašavala povodom informacija da su neke škole u Bujanovcu i Preševu oglušile o naredbu ministra prosvete.

Obeležavanje početka akademske godine na visokoškolskim ustanovama uz puštanje himne ovog 1. oktobra je bila samo preporuka resornog ministra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari