Crnu Goru je dosad mimoilazio proces lustracije ali, svi su izgledi, grešnicima se dobro ne piše. U protekla dva-tri dana parlamentu je najavljeno da će od opozicije dobiti čak dvije verzije zakona o lustraciji, a učestale su i javne prozivke poznatih ličnosti zbog sumnjive prošlosti.

Crnu Goru je dosad mimoilazio proces lustracije ali, svi su izgledi, grešnicima se dobro ne piše. U protekla dva-tri dana parlamentu je najavljeno da će od opozicije dobiti čak dvije verzije zakona o lustraciji, a učestale su i javne prozivke poznatih ličnosti zbog sumnjive prošlosti. Liberalna partija je u subotu najavila će u naredna dva mjeseca sa zakonom o lustraciji izaći pred Skupštinu Crne Gore, čija se poslanička većina nije mijenjala od 1990. godine, što je upravo period koji, prema liberalima, treba rasvijetliti. Dva dana kasnije Pokret za promjene saopštio je da će predložiti svoju verziju zakona o lustraciji.
„Crna Gora ne može imati budućnost u pozitivnom smislu bez revizije prošlosti, odgovornosti za učinjeno i satisfakciju za oštećene građane – kaže poslanik PZP-a Branko Radulović, podsjećajući da program te stranke kao jednu od prioritetnih aktivnosti ima preispitivanje prošlosti i sprovođenje lustracije. U te prioritetne aktivnosti, kako objašnjava Radulović, spada diskontinuitet s totalitarnim načinom ulaganja, sprovođenje temeljne lustracije, posebno u policiji, medijima, tužilaštvu i pravosuđu, a prije toga otvaranje svih tajnih dosijea bivše Službe državne bezbjednosti.
„Put u Evropu vodi preko komšija kojima smo mi Crnogorci mnogo ružnog napravili u posljednjih 17 godina. Nijesmo mi onakvi kako o sebi govorimo, već kako nas svijet, a posebno komšije, doživljavaju, a javno mnjenje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, više od 95 odsto ispitanika, misli da smo mi agresori“, navodi Radulović u današnjoj izjavi za javnost.
Radulović nije uvjeren da u Crnoj Gori postoji politička volja da se sprovede lustracija: „Ukoliko bi se ona sprovela tada bi na direktnim udarima bili vrhuška Demokratske partije socijalista, posebno Milo Đukanović i Svetozar Marović, kao ideolozi nalogodavci kada je u pitanju branjenje obraza Crne Gore na dubrovačkom ratištu, deportacije Muslimana i svih ružnih stvari koje su se desile u posljednjih 17 godina“. Prema njegovim riječima njima treba da se pridruži i Momir Bulatović, ali i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić koji je „odavno prodao svoj kredibilitet i pozitivnu zaostavštinu kada su u pitanju antiratne aktivnosti za neke lične privilegije“. Radulović kaže da je skeptičan i zbog toga što su danas u pravosuđu jedna trećina sudija koji su nesposobni, politički samopodobni, jedna trećina korumpirani, a jedna trećina profesionalci. „S tom jednom trećinom ne može se izvršiti kvalitetna revizija“, kaže Radulović. On upozorava da treba biti izuzetno pažljiv kada su u pitanju tajni dosijei, jer postoje redovni koji su rezultat rada obavještajnih i kontraobavještajnih službi, i paralelni, koji su služili za diskreditaciju političkih neistomišljenika i bavili se ljudskim intimama. „Takav primjer je i nastup predsjednika Filipa Vujanovića kada je bio ministar pravde i iznio određene privatne podatke, a koji nijesu bili tačni, protiv Slavka Perovića“, podsjeća Radulović. Ni Miodrag Živković, predsjednik Liberalne partije, nije optimista da će proći predlog zakona o lustraciji koji pripremaju liberali, niti „spisak onih koji su tajno ugrožavali građane postati javni dokument“. Možda će tako i biti. DPS je već reagovao da je to „sve suvišna priča političkih gubitnika“.
– Potrebni su nam zakoni ekonomskih reformi, a ne oni koji će stvarati nove podjele i podsticati lov na vještice – odgovorio je liberalima portparol DPS Rajko Kovačević. On kaže da je lustracija u Crnoj Gori nepotrebna, a da je zagovaraju zarobljenici lavirinta prošlosti. Lično sam kao advokat branio dvadesetak ljudi pred ondašnjim vojnim sudovima, a kasnije mnoge pred redovnim sudovima zbog egzibicionizma crnogorskih političara na vlasti – tvrdi Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari