Inicijativa upornih meštana naseljenih mesta Aradac i Elemir urodila je nakon dve nedelje plodom pa je uginula i bačena živina uklonjena iz atara i više ne predstavlja opasnost za ljude i životnu sredinu. Do incidenta je, prema još nepotvrđenim podacima, došlo kada je nepoznato lice nedozvoljeno odložilo tovar uginule živine na kolski put pored njiva u blizini pomenutih mesta.

Inicijativa upornih meštana naseljenih mesta Aradac i Elemir urodila je nakon dve nedelje plodom pa je uginula i bačena živina uklonjena iz atara i više ne predstavlja opasnost za ljude i životnu sredinu. Do incidenta je, prema još nepotvrđenim podacima, došlo kada je nepoznato lice nedozvoljeno odložilo tovar uginule živine na kolski put pored njiva u blizini pomenutih mesta. Pošto je reč o selima koje se nalaze u neposrednoj blizini samog Zrenjanina, opasnost od prenošenja zaraze alarmirala je građane da se obrate komunalnim inspektorima. Ipak, prvobitna potraga za lokacijom organskog otpada nije urodila plodom, o čemu su obavešteni i veterinarski inspektori. Prema rečima Slavke Katral, šefa odeljenja republičke Veterinarske inspekcije u zrenjaninskoj opštini, protok informacija dve inspekcije je zakazao.
– Bez obzira na sve, mi smo otpad uklonili. Smatram da je osoba iz MZ Aradac, koja je prijavila slučaj komunalnoj inspekciji, trebalo sa inspektorima da izađe na teren i pokaže gde je ta živina. Ovako smo izgubili nekoliko dana – kaže Katralova.
Meštanin koji je otkrio uginulu živinu o celom slučaju obavestio je mesnu kancelariju ali u samoj mesnoj zajednici, iako su se dali u potragu, nisu uspeli da saznaju mesto lokacije. Tako se desilo da je potraga za opasnim otpadom potrajala više dana.
– Meštani Aradca još uvek strahuju za svoju živinu i plaše se moguće zaraze. Taj otpad je predugo stajao na otvorenom. Inspektorima je trebalo puno vremena da izađu na teren – kaže Siniša Rakić, član Saveta MZ Aradac.
Pošto je reč o većoj količini uginule živine, negde oko dve tone, sada već raspadnutih životinjskih leševa, nije više moguće utvrditi od čega je živina uginula i da li je opravdan strah od moguće zaraze. Ipak, prve dojave o uginulim životinjama registrovane su još 18. januara a potom je 2. februara usledila još jedna dojava građana. Veterinarska inspekcija dala je nalog za uklanjanje leševa živine, komunalni inspektori su na kraju pronašli lokaciju, da bi na kraju radnici gradske Čistoće obavili zatrpavanje leševa. Preostaje da se pronađe vlasnik uginule živine, koga sem prekršajne prijave očekuje da preuzme troškove uklanjanja uginulih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari