Od 1. aprila u narodnoj kuhinji u Pirotu hraniće se 700 socijalno ugroženih ljudi. Ova brojka nije konačna, jer je interesovanje veliko, a Opština je spremna da pomogne i veći broj korisnika. Za deset dana, koliko je trajalo prijavljivanje u Crvenom krstu, javilo se 860 siromašnih, od kojih uslove ispunjava 846 lica. Alarmantan je podatak da je među gladnima i 247 dece koja će se uz odrasle takođe hraniti na narodnom kazanu. Oko 60 odsto potencijalnih korisnika ovih obroka je iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, a veliki je i broj nezaposlenih, starih i radnika iz propalih firmi.

– Stav komisije koja je određivala korisnike jeste da sve porodice samohranih roditelja, bez obzira na broj članova, dobiju bonove. Takođe, sva deca će dobiti bonove, a u prednosti su i stare osobe. U prvom planu su nam bile ove najugroženije kategorije, a posle toga invalidna lica, izbegli i raseljeni i nezaposleni – kaže za Danas sekretar pirotskog odbora Crvenog krsta Miroljub Mijić.

Iako je Crveni krst Srbije odredio kvotu od 550 obroka dnevno, lokalna samouprava u Pirotu se saglasila da se broj korisnika poveća i da obroke dobiju svi koji ispunjavaju uslove.

– Informacija da se značajno povećao broj ljudi koji se prijavio za ovu vrstu pomoći nije prijatna. Zbog toga smo odlučili da za sve koji ispunjavaju uslove, obezbedimo sredstva kako bi dobili topli obrok. Videćemo u Crvenom krstu koliko će još sredstava biti potrebno, ali Opština je spremna da to finansira – kaže predsednik Opštine Pirot mr Vladan Vasić.

U Crvenom krstu kažu da je komisija donela odluku da se počne sa pripremom obroka za 700 korisnika.

– Ostali će biti na listi čekanja. Ukoliko lokalna samouprava obezbedi dodatna sredstva u budžetu, možemo da povećamo broj korisnika – kaže Mijić.

U narodnoj kuhinji topla jela za siromašne pripremaju se već16 godina, a prošle godine ove obroke dobijalo je 450 korisnika. Korisnici toplih obroka dobijaće ovu pomoćnaredna četiri meseca, a po prestanku rada kuhinje, deliće im se, kao i do sada, paketi namirnica.

Najpovoljniju ponudu za pripremu toplih obroka dostavio je Tigar – poslovni servis, ugostiteljstvo. Oni će obroke deliti na dve lokacije u gradu, u prostorijama Mesne zajednice u Tijabari i u prostorijama u Kozaračkoj ulici, u Novom tigrovom naselju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari