Vlada Srbije usvojila je juče izveštaj o majskim poplavama u Srbiji koji će biti predstavljen na današnjoj Donatorskoj konferenciji u Briselu. Istovremeno, vlada je ovlastila Kancelariju za pomoć i obnovu poplavljenih područja da izveštaj dostavi Vladi Francuske, suorganizatoru Donatorske konferencije.

Na Donatorskoj konferenciji će biti prikupljana sredstva za saniranje posledica poplava. Donatorska konferencija je pod motom „Izgradimo ponovo zajedno“, a cilj je podrška za Srbiju i BiH posle poplava. Konferenciju će otvoriti evropski komesar za proširenje Štefan File, premijerka Slovenije Alenka Bratušek i ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus, a učesnicima će se potom obratiti predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsedavajaći predsedništva BiH Bakir Izetbegović. Na konferenciji će biti prikazana i tri filma o katastrofalnim poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji kao i o reakciji međunarodne zajednice na to, a završnu reč održaće evropska komesarka za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

Mihajlović: Prvo zakon o obnovi, pa isplata pomoći

Smederevska Palanka – Zakon o obnovi zemlje posle poplava biće usvojen u narednih nekoliko dana, nako čega će moći da počne isplata novca za građane kojima su oštećene kuće, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ona je sa administratorkom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Helen Klark, uoči današnje donatorske konferencije u Briselu, posetila Smederevsku Palanku, koja je pretrpela znatnu štetu tokom majskih poplava.

Mihajlović i Klark obišle su u Smederevskoj Palanci dva domaćinstva čije su kuće oštećene u nepogodama, kao i radove na rekonstrukciji vodovodnih i kanalizacionih sistema, finansiranim kroz UNDP projekat Poboljšanje vodosnabdevanja i smanjenje rizika od zagađenja u šest opština pogođenim poplavama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari