Javno preduzeće „Gradska toplana“ u Pirotu u septembru počinje izgradnju centralne gradske kotlarnice „Senjak“ iz koje će se ubuduće toplotnom energijom snabdevati sadašnji i novi korisnici daljinskog grejanja u gradu, umesto iz pet kotlarnica koje „Toplana“ sada ima.

Vrednost te investicije je 1,6 miliona evra, a novac je obezbeđen u okviru programa „KfW 3“ Nemačke razvojne banke koji podrazumeva rehabilitaciju lokalnog sistema grejanja u šest gradova u Srbiji. U toku su pripremni radovi za izgradnju ove kotlarnice, koja se ubraja u red kapitalnih projekata u Pirotu i koja će, pored mazuta, moći da koristi i gas.

– U toku je pribavljanje sve neophodne dokumentacije i dobijanje građevinske dozvole. Otkupili smo 47 ari zemljišta i izgradnja na lokaciji „Senjak“ počinje u septembru. Radovi treba da se završe do kraja januara iduće godine. To će biti jedina kotlarnica za ceo grad, umesto sadašnjih pet po naseljima. Biće potrebno da se uradi još dodatnih 1.100 metara toplovoda od buduće kotlarnice „Senjak“ do vrtića u Ulici Ćirila i Metodija. To će se raditi naredne godine. Novi korisnici će se priključiti na našu mrežu posle izgradnje ove kotlarnice tek u grejnoj sezoni 2011/2012. godine. Novac je obezbeđen kao i oprema. Nabavljeni su kotlovi snage 27 megavata koji će biti dovoljni za isporuku toplotne energije sadašnjim i novim korisnicima naših usluga. Ono što je posebno važno jeste to što će ova kotlarnica biti spremna za prihvat gasa kad prođe gasovod. Sa novom opremom uštedećemo energente, a biće smanjeni i gubici vode u distributivnoj mreži. Za dodatne radove biće potrebno oko 500.000 dinara koje ćemo obezbediti iz programa „KfW 4“, naših i sredstava lokalne samouprave – kaže direktor „Gradske toplane“ Radovan Nikolić.

Ne treba posebno pričati šta će izgradnja ove kotlarnice značiti za sadašnje, ali i sve nove korisnike usluga daljinskog grejanja u gradu.

– Osnovni cilj je da se trajno reši problem snabdevanja toplotnom energijom i da Pirot postane čistiji grad. Centralna gradska kotlarnica će se nalaziti na periferiji grada i biće izbegnuta sva zagađenja. Postojeće kotlarnice se nalaze u podrumima višespratnica, a oprema je stara od 30 do 40 godina. Svih pet postojećih kotlarnica će se sukcesivno gasiti – kaže Nikolić.

Izgradnjom ove kotlarnice „Gradska toplana“ će dobiti i nove korisnike usluga grejanja u gradu. Sada „Toplana“ greje ukupno 190.000 metara kvadratnih i ima oko 3.000 korisnika. Na novi toplovod će biti priključene škole „Mladost“ i “ 8. septembar“, Viša škola za obrazovanje vaspitača, zgrade u naselju „Senjak“ i nove koje će se graditi, individualna domaćinstva, budući zatvoreni bazen koji treba da se gradi, kao i žitelji starog „Tigrovog naselja“…

– Njena izgradnja ne remeti režim grejanja, ali će se sukcesivno postojeće kotlarnice gasiti, najpre kotlarnice „Češalj“, „Sud“ i „Bujica“, a potom i kotlarnice u naselju ATP i „Centrala“ – kaže Nikolić.

Žitelji naselja „Senjak“ u kome je mnogo porodičnih kuća i nekoliko stambenih zgrada, kažu da jedva čekaju da u svojim stanovima dobiju daljinsko grejanje. Aleksandar Lilić sa svojom porodicom živi u jednoj od višespratnica već osam godina. Do sada su se grejali na struju, delimično i na drva.

– S obzirom na to da živimo na trećem spratu, poslednjih nekoliko godina dešavalo se da se pokvari lift i onda smo morali da nosimo drva iz podruma. U ovom naselju ima i stambenih zgrada i porodičnih kuća u kojima živi više od 2.000 ljudi. Kad se celo naselje poveže na sistem daljinskog grejanja, to znači i da će 500 do 600 dimnjaka manje zimi zagađivati životnu sredinu, jer se ljudu u kućama neće grejati na drva ili ugalj. Osim uštede energije, biće manje zagađenja i celo ovo naselje će imati bolji i kvalitetniji životni standard – kaže Lilić.

Valentina Nešić sa svojom porodicom živi 10 godina u jednoj od zgrada na „Senjaku“. Svih tih godina grejali su se na drva.

– Izgradnja ove kotlarnice mnogo znači, pre svega oko uštede energije i očuvanja zdrave životne sredine. Ukoliko ova kotlarnica bude koristila i gas, to je još bolje, jer je to jeftiniji i čistiji energent. U svakom slučaju, za sve nas koji živimo u ovom delu grada to će biti spas, jer ćemo imati kvalitetnije grejanje – kaže ona.

U okviru programa „KfW 3“ Nemačke razvojne banke, pirotska „Gradska toplana“ realizuje i projekat zamene stare i dotrajale toplovodne mreže u Ulici Ćirila i Metodija u centru grada. Mreža će biti zamenjena u dužini od oko 640 metara, a ukupna vrednost radova iznosi 12 miliona dinara.

– Biće postavljene cevi većeg profila što će biti priprema za magistralni toplovod do buduće centralne kotlarnice u naselju „Senjak“. Toplovod koji menjamo star je preko 30 godina. U toku grejne sezone bilo je mnogo problema sa grejanjem u naselju „Češalj“ u centru grada i curenja vode u staroj toplovodnoj mreži. Zamenom starog novim toplovodom dobijamo sigurnost u isporuci toplotne energije. Do početka septembra planirano je da se ovi radovi završe – kaže Nikolić.

Dugovanja i nova sezona

Pirotska „Toplana“ se priprema i za ovu grejnu sezonu koja po kalendaru počinje 15. oktobra. – Naš dug prema NIS – Petrolu za isporučeni mazut u prošloj grejnoj sezoni iznosi 14,5 miliona dinara i te obaveze treba da izmirimo do početka septembra. Posle toga se potpisuje novi sporazum o isporuci mazuta za narednu grejnu sezonu. Nenaplaćena potraživanja „Toplane“ od korisnika usluga daljinskog grejanja iznose 54 miliona dinara, od čega 19 miliona duguju vlasnici stambenog, a 35 vlasnici poslovnog prostora. Prvo smo neredovne platiše opominjali, a onda smo ih tužili. Dug naših korisnika otežava poslovanje „Toplane“ i redovnu nabavku mazuta. Do početka grejne sezone treba da se remontuju tri kotla. Nadam se da ćemo 15. oktobra krenuti normalno sa novom grejnom sezonom – kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari