Na Površinskom kopu „Drmno“ čine se napori da se poveća proizvodnja komadnog uglja za široku potrošnju. Kako su, obraćajući se novinarima, izjavili Goran Horvat direktor Direkcije za proizvodnju uglja i Zvezdan Mrđen rukovodilac Sektora za komercijalne poslove PD „TE – KO Kostolac“, krajnjim naporima počeće isporuka uglja i za penzionerske, invalidske i sindikalne organizacije. Prioritet je snabdevanje ugljem blokova Termoelektrana.

Trenutno se na deponijama termoelektrana nalazi više od 500.000 tona uglja, pa se proizvodnjom sa kopa protočno snabdeva blok „B2“ iz čega se izdvaja komadni ugalj za isporuku zaposlenima. Te količine su male, u proseku 400 tona dnevno. Do sada je zaposlenima isporučeno blizu 29.000 tona, a ugovoreno je 52.000 tona. Očekivanja su da će se pre jake zime svi snabdeti ugljem.

Kada se radi o penzionerima, isporuka počinje od subote, 8. novembra, ali su i ovde količine uslovljene raspoloživom mehanizacijom za transport. Prema rečima Zvezdana Mrđena, ugovorene su ukupne količine od 99 hiljada tona uglja sa skoro 90 penzionerskih, invalidskih i sindikalnih organizacija iz cele Srbije. Isporuka će početi prvo za organizacije sa teeritorije grada Požarevca i Kostolca, a potom i za ostale.

Inače, na kopu je prioritet i dalje izvlačenje mehanizacije iz mulja, koja je ostala zarobljena nakon letošnjih poplava. Tu je kompletna mehanizacija angažovana. Prema rečima Gorana Horvata, rebalans je usvojen pre 15 dana, čime je otvorena mogućnost za raspisivanje nabavke za dodatnu mehanizaciju. Tako će se poboljšati realizacija ključnih poslova na kopu, a time i isporuke uglja sa seperatora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari