U devet vaspitno-obrazovnih ustanova u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu danas počinje pilot projekat nastave na bosanskom jeziku. Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu prethodnih dana obilazili su osnovne škole, predškolske ustanove i gimnazije u kojima će se odvijati nastava na bosanskom jeziku.

Predškolskoj ustanovi „Mladost“, OŠ „Selakovac“ i gimnaziji u Novom Pazaru juče su uručene dvojezične table s nazivima, portreti Kulina Bana i Avda Međedovića i grb sandžačkih Bošnjaka, koji će biti postavljeni u učionicama u kojima će se izvoditi nastava na bosanskom jeziku.

– Za organizovanje nastave na bosanskom jeziku u Prijepolju još nisu završene sve pripreme i ona će početi desetak dana kasnije, do početka marta – kaže Esad Džudžević, predsednik BNV u tehničkom mandatu.

Ogledno izvođenje nastave na bosanskom jeziku biće realizovano u 12 vaspitno-obrazovnih ustanova u ove četiri opštine u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi. Pilot projekat obuhvata po jedno odeljenje pripremne nastave, po jedno odeljenje prvog i petog razreda u po jednoj osnovnoj školi i po jedno odeljenje prve godine gimnazije u sve četiri lokalne zajednice. Trideset radnih dana nastavu će pohađati 480 đaka. Pilot projekat nastave na bosanskom jeziku kreće simbolično na Svetski dan maternjeg jezika – 21. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari