Slobodno se može reći da će 4. kolo Evrokupa, srpskim klubovima odrediti dalju sudbinu u ovom renomiranom takmičenju. Zvezda će pokušati da na gostovanju poljskom Turovu odigra u istom tonu kao u Beogradu, dok FMP i Hemofarm nameravaju da poprave dosta loš utisak iz prošlonedeljnih duela protiv Fortituda, odnosno Budućnosti.

Svesni su u taboru Crvene zvezde da će im eventualna pobeda protiv Turova u Poljskoj obezbediti prolazak u narednu fazu takmičenja. Upravo iz tih razloga crveno-beli moraju odigrati veoma angažovano, pogotovu u odbrani. Iako su u prvom meču slavili poprilično ubedljivo, izabranici Svetislava Pešića, pokazali su izvesnu indolentnost u prvoj četvrtini. Nema sumnje da će im Bejli i Miljković zadavati najviše problema. Marinović, najverovatnije, neće igrati (u pitanju je povreda jagodične kosti), tako da će Bjelica i Ovens imati zadatak da zaustave američkog plejmejkera, koga krasi izuzetna brzina, kvalitetan dribling i fina saradnja sa centrima u postavci „pik en rola“. Većina akcija posvećena je Hrvatu na poziciji beka šutera. Miljković, uglavnom, posle blokade atakuje ka košu protivnika, ali ume nakon otvaranja da spusti loptu ka visokim košarkašima.

– Očekuje nas veoma teška utakmica u Poljskoj. Turov je zaista dobra ekipa. Malo im je poremećen ritam u igri, zbog povreda, ali to ne umanjuje njihovu vrednost na terenu. Znamo da nam od Bejlija i Miljkovića preti najveća opasnost, tako da ćemo posebnu pažnju obratiti na njih dvojicu. Svesni smo da bismo eventualnom pobedom došli na korak od prolaska u drugu fazu takmičenja – istakao je Boris Bakić.

Prva asocijacija košarkaša Hemofarma, kada pomenete utakmicu sa ekipom Budućnosti u Podgorici, jeste preslabo drugo poluvreme. Određene greške u odbrani, prilikom branjenja igre dva na dva, kao i loše usmeravanje bekova moraju se što pre popraviti.

Povreda stopala Vladana Vukosavljevića prouzrokovaće određene promene u postavci igre. Manjak visokih košarkaša u rotaciji, omogućiće veću minutažu Marjanoviću, Božoviću, Mačvanu i Borisovu.

Dobar raspored do kraja grupne faze takmičenja, dve utakmice kod kuće i jedna na strani, daju za pravo Vrščanima, da uz stoprocentan učinak na svom parketu, ozbiljnije konkurišu za prolazak u narednu fazu nadmetanja.

Potrebno je umanjiti oscilacije u toku utakmice, što bi uz adekvatan učinak spoljne linije, adekvatniju distribuciju lopte i pravovremene povratne pasove četvorke i petice bio adekvatan recept za trijumf u revanš meču sa ekipom Budućnosti.

Promocija Milovana Stepandića za prvog trenera FMP bila je poprilično uspešna. Igra protiv Budućnosti u okviru Jadranske lige, trebalo bi da bude putokaz ka trijumfu tima iz Železnika na gostovanju u Bolonji.

Zbog veoma slabog učinka u italijanskom prvenstu, Dragan Šakota dobio je otkaz u Fortitudu. Samim tim, mogu se očekivati određene promene u fizionomiji igre. Manjak sinhronizacije između plejmejkera i centara bio je akutni problem u dosadašnjem delu takmičenja, zbog čega su Bolonjezi zabeležili svega četiri pobede u domaćoj ligi. Upravo bi unutrašnja linija tima iz Železnika u duelu sa Fortitudom morala da iskoristi svoju dominaciju pod košem.

– Nadam se da nećemo ponoviti tako lošu igru iz prvog meča u Železniku. Mislim da možemo znatno bolje. Rekao bih da linije tima malo bolje funkcionišu. Uz jednu agresivnu odbranu i adekvatnu koncepciju u ofanzivnom aspektu igre možemo se nečemu nadati u revanš meču. U suprotnom, epilog će biti poznat – naglasio je Miroslav Raduljica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari