U Beogradu je juče zvanično formirana Zelena poslaničke grupa, koju čini 18 poslanika republičkog parlamenta, i pokrenut je sajt www.zelenidijalog.rs, gde će biti izneti aktuelni ekološki problemi, a građani će biti u prilici da postavljaju pitanja poslanicima.

Miloš Đajić, predsednik Upravnog odbora Centra modernih veština, podsetio je da je prvi put neformalna Zelena poslanička grupa formirana 2009. u prethodnom sazivu Skupštine, ali se bavila pre svega razvojem regionalne saradnje. Ivan Karić, predsednik stranke Zeleni Srbije i koordinator grupe, istakao je da će članovi Zelene poslaničke grupe ukazivati na probleme iz oblasti životne sredine pred poslanicima u Skupštini, i da će insistirati da rešavanje tih problema počinje od lokalnog nivoa.

Sonja Liht, predsednica Fonda za političku izuzetnost, ocenila je da ekološki problemi u poslednjih šest meseci nisu u fokusu javnog diskursa.

– Ekonomska kriza je druge probleme stavila kao prioritet, ne samo kod nas već i u svetu, međutim, pitanje kvaliteta vazduha, vode i zemlje mora biti na prvom mestu – ukazala je Liht.

Neformalna Zelena poslanička grupa nastala je u okviru zajedničkog projekta Centra modernih veština, Beogradskog fonda za političku izuzetnost, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Zasad je čini 18 poslanika iz SNS, SPS, DS, DSS, URS, LDP, SDPS i SVM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari