Okupljanjem slikara u Sremskim Karlovcima na koloniji MA, posvećenoj Miroslavu Antiću, sutra počinje tradicionalna manifestacija Antićevi dani u Novom Sadu, koju organizuje Kulturni centar Novog Sada pod pokroviteljstvom Skupštine grada Novog Sada, gde je juče održana konferencija za novinare. Dr Siniša Sević, predsednik Skupštine grada i potpredsednik Organizacionog odbora manifestacije koja se svake godine održava u martu mesecu, predstavio je program koji će trajati narednih pet dana.

– U sredu uveče će u Kulturnom centru biti otvorena izložba sa prošlogodišnje kolonije na kojoj su učestvovali ilustratori, a četvrtak, 14. marta, centralni je dan manifestacije, upravo na dan kada je u Mokrinu rođen Mika Antić. Tog dana ćemo obići pesnikov grob i položiti cveće, a zvanično će manifestaciju u Dunavskom parku, kraj Mikinog spomenika, otvoriti gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. U Likovnom salonu biće otvorena izložba Mikinih crteža, a u Svečanoj sali u Gradskoj kući će biti uručena nagrada „Miroslav Antić“ za najbolju knjigu poezije objavljenu u Srbiji. Manifestacija se završava u petak, kada je u Kulturnom centru organizovan Okrugli sto kako bi se dao doprinos izučavanju dela Miroslava Antića, a tradicionalno, toga dana, pesnici će gostovati i u novosadskim školama – istakao je Siniša Sević.

Na jučerašnjoj konferenciji saopšteno je i ime dobitnika nagrade „Miroslav Antić“. Žiri, dr Jovan Popov, dr Draško Ređep i Ljiljana Šop, jednoglasno je odlučio da nagradu za najbolju knjigu poezije objavljenu u protekloj godini dodele Đorđu D. Sibinoviću za zbirku „Naselje belih kuća“ u izdanju Književne opštine Vršac. Odluku je saopštio dr Draško Ređep, koji je, između ostalog, naglasio da je Sibinović „ponekad goropadno rečit, ironičan do cinizma i da pokazuje istančan smisao za registrovanje ključnih pojava našeg nevremena, sledeći tragove Antićeve poetike“.

Od ove godine zaštitni znak na svim propagandnim materijalima za manifestaciju Antićevi dani biće portret Miroslava Antića, crtež koji je Momo Kapor nacrtao 1972. i koji je u vlasništvu dr Draška Ređepa, a prava na korišćenje dala je supruga Mome Kapora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari