Remonti na blokovima Termoelektrane „Kostolac A“ počeće u junu, usled zakonskih procedura javnih nabavki koje određuju kada počinju ovogodišnji radovi na blokovima A1 i A2, kaže u razgovoru za naš list direktor TE „Kostolac A“, Radovan Bogdanović:


– Zbog kašnjenja u realizaciji javnih nabavki remonti blokova u TE „Kostolac A“ pomereni su za 15 dana, tako da će remont bloka A1 početi 1. juna, a remont bloka A2 startuje dve nedelje kasnije, 15. juna. Ovih dana se završavaju javna otvaranja za nabavku roba i usluga vezanih za remonte blokova i ako ne bude zahteva za zaštitu prava ponuđača mogli bismo ući u realizaciju svih planiranih aktivnosti u okviru predloženih termina. Deo dobara, za koje javne nabavke definitivno kasne, radi se o određenim ležajevima i materijalima za zavarivanje, mogu usporiti odvijanje remontnih aktivnosti, ali nadam se da neće ugroziti rok završetka remonata.

Remontni radovi na blokovima A1 i A2 predviđeni za ovu godinu su standardnog tipa, nakon čega će ova postrojenja biti spremna za proizvodnju toplotne i električne energije:

– Ovogodišnji remontni zahvati biće u trajanju od po 30 dana i podrazumevaju remont i zamenu habajućih delova mlinskih postrojenja, sanaciju ozida i termičke izolacije, reviziju turbogeneratorskih postrojenja, armature i pomoćnih uređaja, reviziju i ispitivanje elektroenergetske i merno – regulacione opreme. Od nestandardnih poslova na bloku A1 predviđena je zamena tri gorionika ugljenog praha i otvaranje turbine niskog pritiska, a na bloku A2 akcenat će biti na detaljnom pregledu i sanaciji ekonomajzera kao najslabijem delu cevnog sistema kotla u prethodnom periodu, i reviziji regulacije turbine. Takođe, u okviru remonta blokova izvršiće se remont zajedničkih postrojenja, odnosno dopreme uglja, toplifikacionog postrojenja i postrojenje HPV, u standardnom obimu, rekao je Radovan Bogdanović.

Proizvodni rezultati

Svi kostolački kapaciteti za proizvodnju električne energije bili su angažovani u prethodnom periodu, po zahtevu Elektroprivrede Srbije. Dosadašnja proizvodnja električne energije u termokapacitetima iznosi oko 2.580.931 MWh. Termoelektrana „Kostolac A“ proizvela je oko 776.000 MWh do 22. maja, odnosno oko 93 odsto plana. Blok A1 je prekoračio planiranu proizvodnju za ovaj period, proizvevši oko 249.000 MWh, odnosno 105 procenata je predviđeno planom. Blok A2 je predao elektroenergetskom sistemu oko 526.000 MWh, što je za desetak procenata manje od planiranog. Termoelektrana „Kostolac B“ je proizvela oko 93 odsto planiranih megavata, oko 1.804.635 MWh. Blok B1 je imao proizvodnju oko 886.711 MWh, a blok B2 917.924 Mwh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari