Osim generala Dejvida Petreusa, donedavnog šefa CIA koji je podneo ostavku zbog vanbračne veze, pod istragom je od juče i general Džon Alen, glavnokomandujući američkih trupa u Avganistanu. Alen je predmet istrage zbog razmene „nedoličnih imejl poruka“ sa porodičnom prijateljicom Petreusovih – Džil Keli sa Floride, čije su žalbe i dovele do otkrivanja veze Petreusa sa njegovom biografkinjom Polom Brodvel.


Čitava afera je, na zahtev ministra odbrane Leona Panete, prebačena u nadležnost generalnog inspektorata Pentagona kojem je na uvid dostavljeno oko 30,000 stranica dokumenata. Oni obuhvataju i imejl poruke između generala Alena i Kelijeve razmenjene od 2010. i 2012. Keli je, prema medijskim izveštajima, oficir za vezu u vazduhoplovnoj bazi Mekdil na Floridi, gde se nalazi sedište američke centralne komande.

Zvaničnik blizak istrazi nije želeo da kaže da li je prepiska „seksualne“ prirode ili je general na ovaj način želeo da otkrije poverljive informacije. Takođe se ne zna da li se u imejlovima spominje Petreus. Iako će general Alen nastaviti dužnost u Avganistanu, istraga će „zamrznuti“ Alenovu prošlomesečnu nominaciju za vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi sa čime se složio i lično predsednik Barak Obama. Imenovanje Alena na ovu funkciju Senat je trebalo da odobri sutra.

Paneta je uprkos svemu pohvalio Alenov rad u Avganistanu jer je, kako je rekao, pod njegovim rukovodstvom postignut napredak u uspostavljanju veće bezbednosti avganistanskog naroda i garancija da Avganistan više nikada neće postati utočište terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari