Na Univerzitetu u Kragujevcu konstituisan je drugi saziv Studentskog parlamenta te visokoškolske institucije. Konstituisanju univerzitetskog, prethodila su formiranja studentskih parlamenata ovdašnjih fakulteta, koji su svoje predstavnike delegirali u novi sazvi najvišeg studentskog organa na Univerzitetu.

Na Univerzitetu u Kragujevcu konstituisan je drugi saziv Studentskog parlamenta te visokoškolske institucije. Konstituisanju univerzitetskog, prethodila su formiranja studentskih parlamenata ovdašnjih fakulteta, koji su svoje predstavnike delegirali u novi sazvi najvišeg studentskog organa na Univerzitetu. Za predsednika Studentskog parlamenta ponovo je izabran student Ekonomskog fakulteta Dušan Aleksić koji je na toj funkciji bio u prethodnih godinu i po dana.
– Na konstitutivnoj sednici izabrani su potpredsednici i koordinatori šest resora Studentskog parlamenta našeg univerziteta. Izabrani su i novi predstavnici studenata u Savetu i Senatu Univerziteta, kao i dva kandidata za budućeg studenta prorektora. Studentski parlament Kragujevačkog univerziteta i u narednom jednogodišnjem mandatu uglavnom će delovati preko šest resora i to za nauku, kulturu, sport, međunarodnu saradnju, studentski standard i borbu protiv korupcije na fakultetima i Univerzitetu – kaže Aleksić.

Ponovo raspodela računarske opreme

Predsednik Studentskog parlamenta Dušan Aleksić kaže da je Resor za borbu protiv korupcije već počeo da deluje. U okviru Tempus projekta, na Kragujevački univerzitet je nedavno stigla računarska oprema, koja, kako smatraju u parlamentu, nije raspodeljena valjano po fakultetima. Resor za borbu protiv korupcije je zatražio da se oprema vrati na Univerzitet i da bude raspodeljena fakultetima u skladu sa kriterijumima Studentskog parlamenta.

On napominje da rad pojedinih resora u prethodnom mandatu Studentskog parlamenta nije bio zadovoljavajući, te da je zbog toga došlo da zamene koordinatora.
– Neki resori su ispunili svoje zadatke, dok je bilo i onih koji nisu odgovorili svojim obavezama. U ovim drugim izabrani su novi koordinatori, koji će morati da nadoknade propušteno u minulih godinu i po dana i da paralelno realizuju sada postavljene ciljeve i zadatke. Očekujem da svi resori parlamenta krenu da rade punom parom. Pojedini su već starovali sa aktivnostima, pa Resor za kulturu, na primer, uskoro treba da pokrene list Univerziteta koji će se baviti studentskom problematikom, ali i aktuelnostima na fakultetima i Univerzitetu. Resor za sport organizuje odlazak košarkaške selekcije Kragujevačkog univerzuiteta na Svetski studentski kup, koji će biti održan u Tel Avivu. Dobre rezultate očekujemo i od Resora za međunarodnu saradnju. Taj resor će biti u ingerenciji Medicinskog fakulteta, koji već ima odličnu saradnju sa mnogim visokoobrazovnim i naučnim ustanovama širom sveta, od Amerike, preko Evrope, do Rusije – kaže Aleksić, napominjući da će se Resor za nauku mahom baviti implementacijom Bolonjske deklaracije, dok će se Resor za studentski standard posvetiti poboljšanju uslova života i rada kragujevačkih akademaca.
Studentski parlament je i u prethodnom sazivu imao Resor za borbu protiv korupcije, ali se njegove aktivnosti nisu mnogo primećivale u univerzitetskoj i široj javnosti. Aktivnost tog resora u javnosti nije primećena ni prilikom prošlogodišnje velike korupcijske afere na Pravnom fakultetu, u okviru koje je bila pritvorena polovina rukovodilaca, nastavnika i saradnika te visokoškolske ustanove, zbog sumnje da su primali mito i prodavali ispite i diplome.
– Resor za borbu protiv korupcije dosad nije bio uspešan, jer nije imao podršku pojedinih fakulteta. Zvog toga je bilo mišljenja da rad tog tela ne treba obnavljati u novom sazivu parlamenta. Većina članova parlamenta je, međutim, smatrala da Resor za borbu protiv korupcije mora da postoji, tako da je on ponovo formiran. Koordinator tog resora je najavio da će organizovati anketu među studentima o eventualnim zloupotrebama na fakultetima Univerziteta. Sa rezultatima ankete će biti upoznat Studentski parlament i rukovodstvo Univerziteta, kao i šira javnost, s time što će se Resor za borbu protiv korupcije baviti ne samo eventualnim zloupotrebama profesora i saradnika, nego i studenata – ističe Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari