Podaci o podrškama kandidatima za rektora su tačni 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Komisija za sprovođenje izbora rektora Univerziteta u Beogradu demantovala je navode dekana Ekonomskog fakulteta Branislava Boričića da je bilo nepravilnosti u prikazivanju podataka o broju podrški koje su fakulteti i instituti dali kandidatima za rektora Ivanki Popović i Vladanu Đokiću.

Podsetimo, Boričić je u jučerašnjem broju lista Danas rekao da su „u delu institucionalne podrške kandidatima dati čak i neistiniti podaci o izjašnjavanju najmanje tri fakulteta“.

U Komisiji za sprovođenje izbora objašnjavaju za Danas da način utvrđivanja podrške za rektora (koji daju izborna veća fakulteta i naučna veća instituta) propisuje svaka članica Univerziteta.

To praktično znači da nije obavezan uslov da se obezbedi natpolovična većina pri glasanju, ako takva pravila ustanovi određeni fakultet, odnosno institut. U prilog tome svedoče i odredbe Statuta Univerziteta u Beogradu, u kome piše da se „izborna veća fakulteta i naučna veća instituta izjašnjavaju o kandidatima evidentiranim na fakultetima, pri čemu jedan fakultet, odnosno naučni institut može podržati najviše tri kandidata sa liste evidentiranih kandidata“, ali se ne precizira koliko je glasova potrebno da bi se podrška dobila.

Gordana Leposavić, predsednica Komisije za sprovođenje izbora, podseća na Odluku o raspisivanju izbora za rektora u kojoj piše da je podrške trebalo dostaviti do 29. aprila. Napominje da neke članice Univerziteta, poput Matematičkog fakulteta i Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, nisu u pomenutom roku dostavile svoju podršku, pa one nisu uzete u obzir.

– Sednici Senata na kojoj je utvrđen predlog za rektora prisustvovali su i učestvovali u glasanju dekani/direktor Instituta skoro svih članica Univerziteta.

Svim članovima Senata (svi dekani) nekoliko dana pre glasanja je dostavljen materijal iz koga je jasno moglo da se vidi kako su se izjasnile sve članice Univerziteta. Ukoliko je postojala bilo kakva sumnja, svi članovi Senata, kao i sami kandidati mogli su pre glasanja da iskažu svoje sumnje, odnosno izvrše proveru. Nemam informaciju da je bilo ko iskazao bilo kakvu sumnju, niti da je uložio prigovor – ističe profesorka Leposavić.

Ona kaže da, ukoliko bilo ko sumnja u to kako je evidentirana podrška fakulteta/instituta kandidatima za rektora, koje su dostavljene blagovremeno, može u svakom trenutku da informacije proveri na Univerzitetu.

– Verujem da je važno da Vas podsetim da se na Senatu glasa za svakog kandidata koji dobije podršku najmanje 14 fakulteta/instituta. Oba kandidata su dobila mnogo veću podršku od neophodne da bi se za njih glasalo na Senatu, te su članovi ovog tela mogli da iskažu podršku željenom kandidatu. Konačno, želim da ukažem da je celokupan rad Komisije, uključujući i sve odluke, od samog početka bio potpuno transparentan, a materijal na osnovu kojeg se odlučivalo javno dostupan – poručila je predsednica Komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari