Imejl poruke koje je Bela kuća objavila o napadu na američki konzulat u libijskom gradu Bengaziju septembra 2012, kada su poginuli ambasador Kris Stivens i još trojica Amerikanaca, otkrivaju unutrašnje razmirice među vladinim zvaničnicima, i to ne samo između Stejt departmenta i CIA, već i u najvišim krugovima ove obaveštajne agencije.


Oko 100 strana mejlova, prenosi Njujork tajms, pokazuju neslaganje između tadašnjeg direktora CIA Dejvida Peterusa i njegovog zamenika Majkla Morela, oko toga koje informacije treba pustiti u javnost, a koje prikriti. Morel je uklonio delove teksta koji su sadržali informacije o Al Kaidi i ekstremistima u Libiji povezanim s tom terorističkom organizacijom, a zbog kojih se Stejt department prethodno bunio, plašeći se da bi njihovo otkrivanje loše uticalo na tu instituciju.

Zvaničnici tvrde da je Morel na svoju ruku brisao te informacije, a ne zbog pritiska Stejt departmenta. Administracija predsednika Baraka Obame objavila je prepiske s ciljem da se otklone tenzije nastale zbog tvrdnji republikanaca da je bilo prikrivanja informacija u vezi sa napadom u Bengaziju. Objavljivanje mejlova nudi redak uvid u to kako se Bela kuća pet dana posle napada u Bengaziju „borila“ da pomiri obaveštajce kako bi za javnost formulisali prikaz napada.

Republikanci su pozdravili objavljivanje prepiske, jer, kako su istakli, njihov sadržaj potvrđuje da je Obamina administracija korigovala istinu o napadu zbog predizborne kampanje. Ipak, na osnovu obelodanjenih prepiski zaključuje se da je CIA, a ne visoki zvaničnici Bele kuće i Stejt departmenta, imala glavnu ulogu u tome da se izostave ključne informacije o eventualnoj akciji terorista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari