Trkama takmičara u kolicima na sto metara na atletskoj stazi gradskog stadiona „Branoševac“ i nadmetanjima u bacanju koplja, kugle i diska, u Novoj Varoši su pre tri dana završeni 16. sportski susreti paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.

Na igrama koje organizuje Savez parapelgičara i kvadriplegičara Srbije u saradnji sa svojom podružnicom za Zlatiborski okrug, učestvovalo je više od 250 lica sa posebnim potrebama. Tokom tri dana trajanja igara oni su se nadmetali u pet sportskih disciplina – atletici, stonom tenisu, streljaštvu, šahu i pikadu.

– Kao što smo uspešno savladali brda i brežuljke tokom prvog dana boravka na Zlataru, očekujem da ćemo u bliskoj budućnosti uspeti i da savladamo sve socijalne prepreke koje svakodnevno sputavaju članove našeg udruženja. Ovi sportski susreti su upravo pokušaj socijalizacije naših članova, ali i kruna godišnjeg rada klubova i udruženja – kaže Mihailo Pajević, predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije. Pojedincima i klubovima koji su ostvarili najbolje rezultate na takmičenjima koja su održana u prostorijama Specijalne bolnice „Zlatar“, gradskom stadionu „Branoševac“ i sali Osnovne škole „Živko Ljujić“, podeljeno preko 250 medalja.

– Ove igre su i vid kvalifikacije za dres reprezentacije Srbije, koja ovih dana uspešno nastupa na Paraolimpijskim igrama u Pekingu. Borislava Perić, koja je u Pekingu osvojila treće mesto u stonom tenisu i Draženko Mitrović, koji je bio četvrti u bacanju koplja, ponikli su upravo na sportskim susretima našeg Saveza i mi smo ponosni na tu činjenicu – kaže Pajević. Na sportske susrete i druženje na Zlataru, pristigli su članovi više od 20 klubova i udruženja paraplegičara i kvadriplegičara iz svih delova Srbije.

– Mada smo kao i svi sportisti ovde zbog medalja, to nije osnovni motiv našeg okupljanja. Tu smo pre svega da se družimo, sklapamo nova i učvršćujemo stara prijateljstva, kao i da pokažemo da i pored naše vezanosti za kolica možemo da budemo ravnopravni članovi društva – kaže Jezdo Matović iz Nove Varoši, jedan od učesnika igara.



Ljajić otvorio susrete



Sportske susrete paraplegičara i kvadriplegičara Srbije svečano je otvorio Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalnu politiku. On je dodelio i prve medalje učesnicima igara. „Ova manifestacija je vid spremnosti države da osobe sa posebnim potrebama uključi u sve pore društva“, rekao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari