Zbog neovlašćenog držanja oružja podignuta je optužnica protiv Bosiljke Mladić, supruge haškog begunca Ratka Mladića. Prvo osnovno tužilaštvo tereti Mladićevu suprugu za nedozvoljeno držanje oružja koje je 4. decembra 2008. godine pronađeno u ormanu njenog supruga tokom trećeg pretresa njihove kuće na Banovom brdu u Beogradu.

Portparol Prvog osnovnog suda Ivana Ramić rekla je da je odbrana Mladićeve supruge uložila prigovore na optužnicu koje sada razmatra krivično vanpretresno veće suda. Ramićeva je objasnila da veće treba da odluči o prigovorima i stupanju optužnice na pravnu snagu. Tek pošto optužnica postane pravosnažna sud će zakazati glavni pretres, odnosno suđenje Mladićevoj supruzi. Policija i službe bezbednosti pronašle su prilikom pretresa kuće, 4. decembra 2008, jednu lovačku pušku, automat „hekler i koh“ i četiri pištolja „Zastava“ sa više desetina metaka. Bosiljka Mladić je početkom juna privođenja na saslušanje u sud, posle čega je tužilaštvo protiv nje podiglo optužnicu. Prema Krivičnom zakoniku Srbije, zaprećena kazna za neovlašćeno držanje veće količine oružja je od jedne do 10 godina zatvora.

Novi zahtev da se Mladić proglasi mrtvim

Punomoćnik porodice Ratka Mladića advokat Miloš Šaljić najavio je da će narednih dana podneti novi zahtev da se Ratko Mladić proglasi mrtvim, pošto je sud njegov raniji zahtev odbacio kao nepotpun. Porodica tvrdi da najtraženijeg begunaca niko nije video sedam godina i da kao „veoma bolestan čovek“ nije mogao da opstane bez konstantne lekarske nege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari