Podignuta optužnica protiv dvojice Srba za ratne zločine 1Foto: Ilustracija/FreeImage

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je danas da je podiglo optužnicu protiv dvojice Srba M.P. i Ž.S. zbog ratnih zločina.

 

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu protiv dvojice okrivljenih M.P. i Ž.Z srpske nacionalnosti, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, sankcionisano članom 142. u odnosu na član 22. Krivičnog zakona SFRJ (ZP-RSFJ), koji je bio na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela“, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Oni se terete da su tokom rata počinili ubistva, mučenja, nečovečno postupanje, zastrašivanje, uništavanje imovine, masovnu deportaciju i etničko čišćenje civilnog stanovništva albanske nacionalnosti u opštini Istok.

„Istrage su otkrile da su u periodu na koji se odnosi optužnica bila dva slučaja seksualnog nasilja nad žrtvama albanske nacionalnosti, a dokazano je i da je tokom ratnog perioda u opštini Istok spaljeno oko 5.000 kuća, ubijeno oko 250 ljudi, od čega 19 dece, i pričinjena druga materijalna šteta. Ovaj krivični predmet je predat Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje. Okrivljenima je određena mera pritvora po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda“, stoji u saopštenju.

Polcija je prošle godine na prelazu Merdare uhapsila Momira Pantića, a kasnije u Ljuboždi kod Istoka Žarka Zarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari