Podignuta optužnica protiv lekara i apotekara jer su nelegalno propisivali i prodavali hormone rasta 1foto EPA-EFE/Andre Coelho

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog zloupotrebe službenog položaja i sumnje da su nelegalno propisivali i prodavali hormone rasta.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Zvonimira Staševića, Milanke Jakovljević, Save Zoranovića i Stanka Zoranovića koji se terete za izvršenje krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Okrivljeni Zvonimir Stašević tereti se da je u periodu od 20. oktobra 2020. do 13. aprila 2021. godine kao direktor Doma zdravlja „Donja Gušterica“, na KiM propisivao elektronske recepte za hormone rasta („norditropin“ i „gentotropin“) pacijentima kojima nije bilo potrebna hormonska terapija, bez pregleda pacijenata i njihovog znanja da su im lekovi propisani, navodi se u saopštenju.

Okrivljeni Sava Zoranović i Stanko Zoranović, kao i okrivljena Milanka Jakovljević, terete se da su u dve apoteke u Sremskoj Mitrovici u kojima su radili podizali veće količine lekova – hormona rasta koji su bili prepisani pacijentima bez njihovog znanja, pa su potom preko okrivljenog Save Zoranovića lekovi dalje prodavani na crnom tržištu.

Na taj način okrivljeni su protivpravno prisvojili propisane lekove čime je RFZO oštećen za iznos od blizu 78 miliona dinara.

U prethodnom toku postupka šestoro okrivljenih je osuđeno nakon zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, od toga dva lekara iz Doma zdravlja „Donja Gušterica“, kao i četiri farmaceuta sa teritorije centralne Srbije.

Nakon istrage JTOK je obustavio krivični postupak u odnosu na jednog lekara Doma zdravlja „Donja Gušterica“.

Optužnica je predata na potvrđivanje Višem sudu u Beogradu, Posebno odeljenje za organizovani kriminal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari