Ambasadori Kraljevine Holandije u Srbiji Ron van Dartel i Republike Bugarske Georgi Dimitrov boravili su u Pirotu i posle razgovora sa rukovodstvom opštine posetili Osnovnu školu Vuk Karadžić i Razvojno obrazovni centar Pralipe.

U školi Vuk Karadžić je prezentovan holandski obrazovni projekat iz oblasti zaštite životne sredine Zeleni paket, a u Obrazovnom centru Pralipe holandski projekat Fer praksa u procesu tretiranja otpada za dobrobiti svih ljudi.

– Već duže vremena sarađujemo sa opštinom Pirot. Nije slučajno što posećujemo ovo školu jer je ona uključena u naš projekat Zeleni paket koji podrazumeva podizanje svesti o zaštiti životne sredine, a tu je i naš projekat sakupljanja otpada – rekao je Van Dartel. On je dodao da su posetili i Fakultet zaštite na radu u Nišu koji sarađuje sa tri fakulteta u Holadniji koji se bave ovom oblašću.

– Na taj način mi razmenjujemo iskustva i znanja što je jako važno za čitav proces pristupa Evropskoj uniji – rekao je Van Dartel, dodajući da je jako važno da sarađuju zemlje koje su duže vremena članice EU i one koje su odskora u Evropskoj uniji.

Bugarski ambasador Georgi Dimitrov rekao je da su sa rukovodstvom opštine razgovarali o projektima prekogranične saradnje, ali i o razmeni uskustava mladih, sportu i kulturi. Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Bojan Đurić istakao je da će se od iduće školske godine u osnovne škole uvesti obavezni predmet iz oblasti ekologije koji bi se izučavao u trećem i šestom razredu osnovne škole. Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić rekao je da su sa ambasadorima razgovarali o holandskim programima, kroz koje će se edukovati i romska populacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari