Predsednik Republike Srbije, Tomislav Nikolić, otkrio je u nedelju spomenik palim ratnicima u selu Kula kod Malog Crnića, čime je obeležena stogodišnjica bitke na Vranjevcu. Ceremonija obeležavanja započela je osveštanjem spomenika podignutog u slavu više od 23.000 oficira, vojnika i civila iz Braničevskog okruga, stradalih u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Spomenik je osveštao episkop požarevačko-braničevski gospodin Ignjatije sa sveštenstvom. Nakon toga, vence su položili predsednik Tomislav Nikolić, potpresednik Narodne skupštine Veroljub Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general LJubiša Diković, načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, čelnici Požarevca i sedam opština Braničevskog okruga, kao i predstavnici Udruženja potomaka ratnika.

– Izgradnja ovog impozantnog spomenika okupila je osam opština Braičevskog okruga i brojne darodavce. Nakon čitavog stoleća, okupljeni smo u želji da odamo poštu onima koj su poginuli braneći otadžbinu. Sa ovog mesta opominjemo buduće generacije da ne zaborave istoriju i neguju ljubav i poštovanje prema junačkim precima, rekao je Nikolić.

Nakon Nikolića, kod spomenika na Vranjevcu govorio je i Goran Dačić, predsednik malocrnićkog Udruženja potomaka ratnika 1912 – 1920. Zatim su prigodan kulturno-umetnički program izveli Gradski hor „Barili“ iz Požarevca i dramski umetnici Narodnog pozorišta, Lepomir Ivković i Boško Puletić. Spomenik na Vranjevcu podignut je na inicijativu manastira Rukumija, jer su ovde sačuvani rovovi ratnika iz borbe vođene protiv Nemaca u oktobru 1915. godine. Sa ovim predlogom saglasila se opština Malo Crniće, na čelu sa predsednikom Draganom Mitićem, i uskoro su krenule pripreme. Uz pomoć lokalnih samouprava i donatora, podignut spomenik sa mermernim pločama, na kojima su navedena imena sela i broj nastradalih vojnika i civila.

Kasnili svatovi zbog blokade puta

Zbog povratka predsednika Nikolića za Beograd, put preko Kule bio je blokiran, pa je došlo do zastoja saobraćaja. Zaustavljena je bila i jedna kolona svatova, koji su zbog toga kasnili na svadbeno veselje. Zbog zatvaranja puta, povratak iz Kule bio je moguć samo zaobilaznim putem, preko Boževca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari