Palestinski pokret Fatah izabrao je grupu mlađih lidera u svoje najviše telo, Vrhovni savet, potez koji je ocenjen kao podsticaj uverenjima Zapada da će se uskoro naći prihvatljivo mirovno rešenje za Bliski istok.

Prva konferencija Fataha za dve decenije, pokreta opterećenog unutrašnjim svađama i intrigama, pokazala je težnje ka podmlađivanju palestinske organizacije u jednom odlučujućem trenutku – nekoliko nedelje pre najavljenog obelodanjivanja sveobuhvatnog plana američkog lidera Baraka Obame o postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca. Nezvanični rezultati glasanja pokazuju da je mlađa generacija Fataha osvojila većinu mesta u Savetu. Rezultati pokazuju da su pragmatični lideri, koji nikada ne napuštaju palestinske teritorije, provodili su godine u izraelskim zatvorima, radili sa Izraelcima i govore hebrejskim jezikom, pobedili konzervativce koji žive u egzilu na mestima kao što su Liban i Sirija.

„Ovi izbori predstavljaju početak nove budućnosti za pokret, nove demokratske ere“, izjavio je Mohamed Dalan (47), bivši šef bezbednosti u Gazi i jedan od pobednika glasanja. Među izabranim članovima Centralnog komiteta Fataha jesu i Marvan Barguti (50) militantni lider, trenutno u izraelskom zatvoru, koga mnogi vide kao potencijalnog predsednika pokreta i Džibril Radžub (56) bivši pomoćnik pokojnog Jasera Arafata. Radžub je izjavio da ishod glasanja pokazuje prekretnicu u odnosu na prethodne lidere pokreta, od kojih su mnogi bili stariji od 70 godina. „Ovo je puč protiv rukovodstva koje je monopolizovalo pokret dugi niz godina“, dodao je Radžub.

Salim Zanun (78), jedan od osnivača Fataha, trenutno na adresi u Jordanu, pripadnik starije generacije pokreta koga podržava palestinski lider Mahmud Abas, osvojio je takođe mesto u Komitetu. Međutim, Ahmed Kureja, član osnivačke generacije Fataha i jedan od najuticajnijih pregovarača pokreta, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova.

Pojedini Izraelci kritikovali su konferenciju jer nije osuđeno nasilje, iako je Fatah predložio platformu koja je u skladu sa očekivanim mirovnim planom Obame. Ukupno 2.300 delegata potpisali su koncept palestinske države duž Izraela. Umereni Abas, koji je predsedavao konferenciji, biće i dalje lider pokreta. Saeb Erekat, novoizabrani član komiteta, kaže da veći deo sveta čeka da vidi da li će umereni Palestinci biti u stanju da ojačaju svoj autoritet, demokratska uverenje i povrate kontrolu nad Gazom, koja je u rukama rivalskog pokreta Hamas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari