Podmukla bolest bez jasnih simptoma 1

U Srbiji svake godine od raka jajnika oboli oko 750 žena, dok godišnje ta bolest odnese više od 450 života. U svetu se godišnje registruje 250.000 novih slučajeva obolelih od kancera jajnika, a 140.000 žena izgubi bitku sa tom bolešću.

 Svakog dana u Srbiji dve žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Rak jajnika je deseti najučestaliji rak kod žena i peti po smrtnosti od svih kancera koji pogađaju žene. Ovi porazni podaci izneti su na jučerašnjoj konferenciji održanoj povodom 8. maja, Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ženskog kancera. Ovogodišnja akcija se održava pod geslom „Danas nam je struka potrebna“, a organizovali su je Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika „Progovori“, Udruženje ginekologa onkologa Srbije, Crne Gore i Republike Srpske i Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije.

– U borbi sa ovom teškom bolešću država ima obavezu da vodi računa pre svega o mladim ženama u ranoj fazi bolesti i o mogućnosti da im se, kroz banke jajnih ćelija, nakon izlečenja omogući da rađaju. Takođe, obaveza nam je da starijim ženama i onima u poodmakloj fazi bolesti omogućimo ne samo preživljavanje već poboljšanje kvaliteta života – rekla je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ferenc Vicko, državni sekretar Ministarstva zdravlja, podsetio je da je krajem godine na pozitivnu listu uvedeno oko 20 inovativnih lekova i najavio da će ministarstvo nastaviti da radi na tome.

– Kod oko 15 odsto pacijenata uzrok ove vrste kancera je nasledan, a ta naslednost se može dokazati novim testiranjem za koje sada u Beogradu postoji mogućnost, kao i lek koji može da se primeni na tu vrstu pacijenata. Nastavićemo da uvodimo inovativne terapije, a sa RFZO ćemo raditi na tome da proširimo modele ugovora sa farmakološkim kućama koje žele da dodatno spuste cene lekova za naš region – najavio je Vicko.

Iako postoje genetski uzročnici raka jajnika, ipak oko 80 odsto pacijenata oboleva usled slučajne mutacije gena na koje se ne može uticati, kaže prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

– Ovo je najsmrtonosniji od svih ginekoloških maligniteta, a razlog je najpre odsustvo rane simptomatologije. Simptomi su nespecifični, vezani za digestivni trakt, nešto što može da se javi i kod zdravih ljudi. Drugi problem je što ni u svetu ne postoji adekvatan skrining, ne postoji procedura koja može rano otkriti rak jajnika. Ono što imamo je običan pregled, ultrazvučni pregled, tumorski markeri, ali sve to nije dovoljno da otkrije bolest u ranoj fazi – upozorava Stefanović.
Kada dođe do lečenja, objašnjava Stefanović, najpre se radi hirurška intervencija, zatim hemoterapija koja je u Srbiji standardna kao i u svetu, a zatim su tu inovativni lekovi, biološka terapija, koji utiču na smanjenje razvoja krvnih sudova unutar tumora.

Prof. dr Vladimir Pažin iz GAK „Narodni front“ objašnjava da je cilj operacije da se sva tumorska masa iz organizma ukloni, jer tada dodatna terapija mnogo bolje deluje.

– Međutim, rak jajnika nije samo tumor, uklanjanjem njega rak nije izlečen. Zapravo je obolela cela unutrašnja površina stomaka, pa se nažalost sa sigurnošću kod velikog broja pacijenata može računati na povratak bolesti. Zato su dodatni vidovi terapije toliko važni – napomenuo je Pažin.
Prof. dr Aljoša Mandić sa Instituta za onkologiju KC Vojvodina je naglasio važnost personalizovanog pristupa u lečenju svakog pacijenta, s obzirom da različite grupe i podgrupe obolelih različito reaguju na terapije, pa te tipove treba identifikovati. On je dodao i da je onkologija veoma skupa grana medicine koja bez podrške države ne može da uspe.

Zorica Velicki, članica Udruženja „Progovori“ i pacijentkinja, govorila je o svojim iskustvima u borbi sa karcinomom jajnika koja još uvek traje. Ona je istakla da je jedini vid prevencije protiv ove opake bolesti odlazak jednom u godini na ginekološki pregled. Na konferenciji je premijerno emitovan i dokumentarni film „Zorica Velicki, jedna od nas“.

Karcinom jajnika je ove godine uvršten u listu retkih bolesti, o čemu je govorio Davor Duboka, izvršni direktor Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS), koja okuplja više udruženja. On je napomenuo da pacijenti oboleli od raka jajnika imaju iste probleme kao i ostali oboleli od retkih bolesti, među kojima se izdvajaju neinformisanost, nemogućnost rane dijagnostike, problemi sa dostupnošću terapija i nega kada više nijedan oblik terapije ne može da pomogne.

Najčešći simptomi

Oticanje stomaka
Naglo povećanje telesne težine
Nadimanje
Bol u predelu karlice i osećaj pritiska u stomaku
Osećaj sitosti odmah po započetom obroku
Često i naglo mokrenje

Ostali simptomi‘]

Stalni osećaj umora
Gorušica
Bol u leđima
Bol u toku seksualnog odnosa
Zatvor
Neobično vaginalno krvarenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari