Podnet optužni predlog protiv zaposlenih u KPZ Padinska Skela zbog smrti zatvorenika u februaru 1Foto: bg.vi.jt.rs

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv petoro zaposlenih u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela zbog sumnje da su izvršili krivično delo nesavestan rad u službi u vezi sa smrću oštećenog S.B. 4. februara ove godine, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

Optuženi su lekarka i pripadnici Službe za obezbeđenje – vođa smene koji je zaposlen na mestu mlađeg nadzornika, kao i trojica komandira.

„Okrivljeni su očigledno nesavesno postupali u vršenju službe, iako su bili svesni da usled toga može nastupiti teška povreda prava drugog i to prava na život, koje je garantovano Ustavom Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pa je takva povreda i nastupila 4. februara 2024. godine u vidu smrti prekršajnog osuđenika S.B, koji je u tom zavodu izdržavao prekršajnu kaznu“, navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo je u optužnom predlogu predložilo sudu da produži pritvor okrivljenima da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovili krivično delo.

Pored navedenog, tužilaštvo je sudu predložilo da sve okrivljene oglasi krivima i osudi na efektivne kazne zatvora.

„Ovo posebno imajući u vidu da se oštećeni S.B. našao u zatvoru KPZ Padinska Skela zbog neplaćene novčane kazne, a da okrivljeni svojim očigledno nesavesnim postupanjem, odnosno nesagledavanjem stvarnog stanja i događaja koji su se u navedenom periodu dešavali, te da službene radnje nisu obavljali na način propisan Pravilinkom, kao i neprepoznavanje povreda nastalih kod prekršajno kažnjenog S.B, što je sve dovelo do povrede prava na život S.B“, objašnjeno je iz VJT.

Podsećamo, protiv trojice osumnjičenih zatvorenika u toku je istraga zbog krivičnog dela teško ubistvo, jer su, kako se sumnja, od polovine januara do 4. februara 2024. godine u KPZ Padinska skela zajednički ubili starijeg zatvorenika S.B.

Krivični postupak protiv zaposlenih u KPZ Padinska Skela pokrenut je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari