Podneta inicijativa da Zoran Đinđić dobije spomenik u Nišu: Predsednik SG (SNS) smatra da nije upućena po zakonskoj proceduri 1Šetnja za Zorana 2023: Foto Niš moj grad

Gradski odbornik Miodrag Stanković, iz opozicione koalicije “Niš, moj grad”, inače nekadašnji funkcioner Demkratske stranke, podneo je inicijativu da se ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću podigne spomenik u ovom gradu.

Predsednik Skupštine grada Boban Džunić, međutim, ocenjuje da inicijativa nije podneta u skladu sa propisima i procedurom.

Stanković je podneo odborničku inicijativu Skupštini grada, tražeći da ona donese odluku o podizanju spomenika, kao i odluku o rebalansu budžeta ukoliko za tu namenu nema dovoljno sredstava.

U obrazloženju inicijative naveo je da je obeležavanje 20 godina od ubistva srpskog premijera “pravi trenutak da se nakon toliko godina pokrene inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast”.

Ocenio je pritom da je Đinđić „najveći političar i najveći vizionar koji je živeo u Srbiji“ i „personifikacija časti, zato što je uvek izgovarao ono u šta je verovao i uvek radio ono što je govorio“.

„Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića“, naveo je.
Predložio je da lokacija za spomenik bude amfiteatar u parku Čair.

Stanković za Danas kaže da “nema dileme da će inicijativa biti prihvaćena”.

“Ideja o izgradnji spomenika državniku, koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, trebalo bi da bude predmet konsenzusa svih nas. To je i glavni motiv zbog koga bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim, danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da velikan srpske demokratije dobije u Nišu jedan takav spomenik”, kaže on.

Predsednik SG Džunić, koji je i funkcioner Srspke napredne stranke, međutim, kaže da inicijativa za podizanje spomenika treba da se podnese Savetu za kulturno stvaralastvo pri Gradskom veću. Ona mora biti obrazložena, a može sadržati i predlog za lokaciju.

“Savet u postupku razmatranja inicijative za podizanje spomenika, pribavlja stručno mišljenje Zavoda za urbanizam Niš, a u slučaju da se spomenik podiže u prostornoj kulturno- istorijskoj celini ili zaštićenoj okolini nepokretnog kulturnog dobra, pribavlja i uslove Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš, radi utvrđivanja lokacije za podizanje spomenika i uslova za njeno uređenje”, kaže Džunić, odgovarajući na pitanja Danasa.

On dodaje da Skupština Grada Niša potom, na predlog Gradskog Veća, donosi odluku o podizanju spomenika, planiranog godišnjim programom podizanja spomenika.

Nakon usvajanja inicijative na sednici Skupstine, KLER raspisuje nabavku za idejno rešenje i izvođača radova, navodi Džunić.

U Nišu, inače, već postoji Bulevar Zorana Đinđića.

Skupština grada je neposredno nakon njihovog ubistva, 23. marta 2003, odlučila da tadašnji Bulevar braće Tasković preimenuje u bulevar sa imenom ubijenog premijera.

Zbog ubistva Đinđića na ulasku u zgradu Vlade Srbije 12. marta 2003. iz snajperske puške, na 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant Jedinica za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović.

Ulemek je osuđen za organizovanje ubistva, a Jovanović kao neposredni izvršilac.

Naručilac likvidacije premijera do danas nije otkriven.

Gradski zvaničnici o atentatu na premijera- ni reč

Gradski funkcioneri Niša ovih dana nisu ni na koji način “spomenuli” godišnjicu atentata na srpskog premijera Đinđića.

Gradonačelnica Niša i članica Predsedništva SNS-a Dragana Sotirovski na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu intenzivno objavljuje sadržaje o boravku predsednika Srbije i te stranke Aleksandra Vučića u Vranju i formiranju “Narodnog pokreta za državu”, citirajući njegove izjave.

Sotirovski, Džunić i ostali funkcioneri iz SNS-a između ostalog prilično uredno objavljuju oštra reagovanja na “pretnje ubistvom” i “pozive na ubistvo” Vučića.

Stotinak građana u šetnji za Zorana

Stotinak građana Niša je juče, na 20- godišnjicu atentata na premijera Zorana Đinđića, koji je bio i predsednik Demokratske stranke, učestvovalo u šetnji kroz centar grada, a potom prisustvovalo pomenu u Sabornom hramu.

Šetnju za Zorana organizovali su “Niš, moj grad” i niški odbori DS, Stranke slobode i pravde i Narodne stranke, koji su pozvali građane i svoje aktiviste da u njoj učestvuju.

Među stranačkim liderima na čelu kolone nije bilo predsednika niških demokrata jer on- ne postoji. Niški odbor ima povereništvo kao privremeni organ, na čelu sa poverenikom Nenadom Mitrovićem, iz Vladičinog Hana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari