Za više hiljada Sremaca povezivanje staža o trošku države je šansa za starosnu penziju. Rok za rešavanje zahteva za vezivanje staža je istekao polovinom ovog meseca, a u Filijali penziono – invalidskog osiguranja u Sremskoj Mitrovici navode da su svi primljeni zahtevi rešeni. Odnosno, podnosioci zahteva već su dobili tzv.

Za više hiljada Sremaca povezivanje staža o trošku države je šansa za starosnu penziju. Rok za rešavanje zahteva za vezivanje staža je istekao polovinom ovog meseca, a u Filijali penziono – invalidskog osiguranja u Sremskoj Mitrovici navode da su svi primljeni zahtevi rešeni. Odnosno, podnosioci zahteva već su dobili tzv. prvo rešenje. U Filijali kažu da je doneto 13.667 rešenja. Od toga su fizička lica podnela 11. 607 pojedinačnih zahteva, a još 2.060 podnela su 82 poslodavca iz Srema.
Predviđeni posao je ovde završeni sa 13. januarom, te su svi primljeni zahtevi rešeni, s tim da je po pojedinim zahtevima doneto više rešenja u zavisnosti kod kog poslodavca su podnosioci imali neizmireni staž. Zakon je propisao da se za sve primljene zahteve, u roku od 12 meseci, donese prvo rešenje o uplati doprinosa. Na osnovu ovog rešenja Ministarstvo za finansija, jednom mesečno, prenosi sredstva Republičkom fondu penziono-invalidskog osiguranja i na taj način se izmiruje doprinos. U Vojvodini, posle prvog rešenja pokrajinska Direkcija PIO donosi drugo rešenje o utvrđivanju staža. Praktično sa ovim pravosnažnim rešenjem, od datuma uplate doprinosa, korisnik stiče pravo da uđe u postupak za dobijanje penzije – pojasnili su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari