Podrška blogera evrointegracijama 1Foto: Freeimages/Paul Pasieczny

Bloger ima slobodu da piše o čemu hoće, za razliku od novinara, ali je zato internet mesto gde se može pročitati nešto drugačije nego u klasičnim medijima, ocenjeno je danas prilikom susreta blogera iz Srbije i Nemačke.

Susret je održan posredstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

U prethodna tri dana GIZ je organizovao susret nemačkih i srpskih blogera, koji su na završnom panelu, pod nazivom „ZEHN + ZEHN: podrška evorintegracijama uz uključivanje društvenih mreža“, razmenili iskustva o uticaju blogerske scene i socijalnih medija na promene u društvima Nemačke i
Srbije.

Blogeri su prethodno po grupama putovali po Srbiji na lokacije iz oblasti o kojima pišu, gde su posetili i neke od preduzetničkih projekata pokrenute podrškom GIZ.

Vođa projekta GIZ Andrej Horvat izjavio je FoNetu da su, uz podršku nemačke vlade, pozvali u Beograd 10 najpoznatijih blogera iz Nemačke i neke od naajpoznatijih lajf stajl blogera u Srbiji.

Prema njegovim rečima, projekat je deo podrške pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Cilj posete i razgovora je kako koristiti društvene mreže i plasirati informacije o evropskim vrednostima i Evropi, kroz kreativne ideje, objasnio je Horvat.

Bloger iz Berlina koji piše o vinu, Johan Mai, oduševljen posetom selu Rajačke pimnice, u kojem je svaka kuća vinski podrum, najavljuje da će o tome pisati na svom blogu Weibilly.

Kako je rekao, tamo se osećao kao član porodice, fasciniran je gostoprimstvom domaćina u selu, u kome je proizvodnja vina tradicija već 250 godina, ali je oživela zahvaljujući podršci GIZ i lokalne samouprave.

Branisilava Antović, čiji je blog Branasdewineworld, jedan od najpopularnijih lajfstajl bologova u Srbiji, smatra da su protekla tri dana bila izuzetno inspirativna i korisna.

Kako je istakla, blogeri iz Srbije prvi put su bili u prilici da sarađuju sa grupom blogera iz druge zemlje.

Najinteresantniji je bio obilazak farme biodinamičke proizvodnje, ocenila je Antović, ističući da je to pionirski poduhvat čoveka koji se, posle dve decenije života van Srbije, vratio i pokrenuo potpuno drugačiji projekat, oslonjen isključivo na kišu i sunce.

Radujem se da takvu priču prenesem svojim čitaocima, jer je, u moru priča o ljudima koji jedva čekaju da odu iz zemlje, lepo čuti kad se neko vrati i započne nešto, naglasila je Antović.

Autorka bloga za putovanja Rreisenomadin Sabine Visel, posle posete farmi u Svrljigu koja proizvodi belmuš sir i skuplja lekovito bilje, vidi izuzetan potencijal u agroturizmu.

Konsultatnt na projektu GIZ, stručnjak digitalnih komunikacija, Lazar Džamić izjavio je da blogosfera funkcioniše na nivou prepoznavanja iskustva i dobrih priča.

Njih u u projektima koje su proteklih dana blogeri videli po Srbiji itekako ima, istakao je Džamić.

Prema njegovoj oceni, „fascinantno je to što se ispostavilo da naši blogeri i mi sami nismo znali šta sve ima u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari