Inicijativa predsednika opštine Pirot mr Vladana Vasića da ovaj grad dobije visoku strukovnu školu za obrazovanje kadrova u turizmu, podržali su predsednici sve tri opštine Pirotskog okruga, srednje škole, privreda i Filijala NSZ, smatrajući da je to potreba ovog kraja kao buduće velike turističke destinacije.

Pirot kao sedište okruga i kao najveća opština, spreman je finansijski da učestvuje u njenom otvaranju, a postoji i zgrada u kojoj bi, posle rekonstrukcije, bila ova škola.

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasićkaže da je prvobitna namera bila da se u Pirotu otvori odeljenje neke od visokoškolske ustanove.

– Međutim, došli smo do zaključka da Pirotu nisu potrebna nikakva isturena odeljenja fakulteta, nego da nam je pored jedine Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača, potrebna još jedna matična visokoškolska ustanova za turizam. Argumenti su sasvim jasni. Na području Pirotskog okruga (u opštinama Pirot i Dimitrovgrad) nalazi se preko 80 odsto Stare planine, budućeg velikog turističkog i skijaškog centra. Razvoj Stare planine je projekat od nacionalnog značaja. Ako nam je plan da razvijamo ugostiteljstvo i sve ono što za turizam predviđa masters plan, jasno je da moramo imati i stručne kadrove za tu oblast. U našoj Ekonomskoj školi obrazuju se kadrovi iz oblasti ugostiteljstva koji nemaju gde da nastave školovanje. U dimitrovgradskoj Gimnaziji postoji odeljenje za turističke tehničare, koji takođe nemaju gde da nastave dalje školovanje. Računamo da će ovu školu pohađati pored dece iz Okruga i deca iz susednih opština -Knjaževca, Niša, Zaječara, jer u celom regionu nema škole za obrazovanje ovakvog kadra. Tražili smo mišljenje direktora srednjih škola, privrede i Filijale NSZ i svi se slažu da je Pirotu potrebna ovakva visokoškolska ustanova – kaže Vasić.

– Ukoliko ne dobijemo saglasnost Ministarstva, pokušaćemo da ovu školu kroz javno partnerstvo otvorimo sa nekim od privatnih fakulteta. Imamo i zgradu koju treba adaptirati. To je stara škola Vuk Karadžiću kojoj ima 600 kvadratnih metara poslovnog prostora i amfiteatar za preko 100 studenata, a postoji i projekat njene rekonstrukcije. Potrebno je oko desetak miliona dinara da se ona adaptira. Opština Pirot spremna je da u tome učestvuje. Ne mora to da bude iduće godine, ali nam je clj da se ona otvori školske 2010/11. godine. Sve, dakle, zavisi od Ministarstva prosvete. Mi smo spremni da uradimo elaborat o školi, a i da u saradnji sa privredom stipendiramo određeni broj studenata – kaže Vasić.

Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živkovićkaže da podržava ovu inicijativu, te da ima mnogo razloga za otvaranje ove visoke škole.

– U skoro svim strateškm planovima opština razvoj turizma zauzima posebno mesto. Belu Palanku okruženu tri parka prirode – Stara planina, Suva planina i Sićevačka klisura. Imamo šta da ponudimo tuiristima. Za što bolje prezentovanje tih potencijala potrebni su i stručni kadrovi. Nadamo se da će ova škola biti otvorena jer za to postoje potrebe – kaže Živković.

Predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov kaže da i ova lokalna samouprava podržava sve što je u korist celog regiona.

– Ako hoćemo da budemo turistička destinacija trebaće nam školovani turistički kadrovi. Evropski normativi su dosta strogi i svako ko želi da se bavi turizmom, da drži hotel ili hostel mora da ima školovane radnike. Potrebe za takvim kadrom ima i u našoj sredini. Do 2018. godine treba da se završi koncepcija Pirotskog okruga kao turističke destinacije i stoga je opravdano otvaranje ove škole i to što pre – kaže Veličkov.

Predsednik opštine Babušnica dr Slavoljub Kostićkaže da je to dobra ideja koju podržava i aktuelna vlast u ovom gradu s obzirom na turističke potencijale celog Pirotskog okruga.

– Očekujemo da ova škola dobije zeleno svetlo zbog kadrova koji nam nedostaju a koji su potrebni ako hoćemo da razvijamo turizam. Mi smo formirali Turističku organizaciju, ali nema stručnog kadra, diplomiranih turizmologa koji bi sve to osmislili – kaže Kostić.

Direktor Turističke organizacije Pirota Dragan Jovanovićkaže da je ova ideja na mestu ako se želi da Stara planina bude strateški zimski sportski centar u ovom delu Balkana.

– Nesumnjivo je da će za ovu visoku školu biti veliko interesovanje, posebno ako ona objedini turizam i ugostiteljstvo – kaže Jovanović.

 

Šta kažu brojke

Prema podacima filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, u Pirotu ima tri turizmologa sa visokom stručnom spremom, sedam nezaposlenih lica iz oblasti ugostiteljstva i turizma sa višom školom, 21 turistički tehničar, 37 lica sa četvrtim stepenom ugostiteljske struke i 113 lica sa trećim stepenom iz oblasti ugostiteljstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari