Američki predsednik Džordž Buš imenovao je Majkla Mukejsija, penzionisanog federalnog sudiju iz Njujorka koji je predsedavao veoma važnim terorističkim suđenjima, za novog generalnog tužioca. Očekuje se da će Mukejsi lakše dobiti potvrdu od bilo kog drugog partijskog pristalice. Visoki zvaničnici administracije saopštili su da je Buš imenovao Mukejsija za generalnog tužioca, apelujući na Senat da što pre razmotri nominaciju ove ključne ličnosti u kabinetu.

Američki predsednik Džordž Buš imenovao je Majkla Mukejsija, penzionisanog federalnog sudiju iz Njujorka koji je predsedavao veoma važnim terorističkim suđenjima, za novog generalnog tužioca. Očekuje se da će Mukejsi lakše dobiti potvrdu od bilo kog drugog partijskog pristalice. Visoki zvaničnici administracije saopštili su da je Buš imenovao Mukejsija za generalnog tužioca, apelujući na Senat da što pre razmotri nominaciju ove ključne ličnosti u kabinetu. Mukejsi trenutno služi kao pravni savetnik republikanskom predsedničkom kandidatu Rudolfu Đulijaniju. Dobio je podršku nekih najliberalnijih demokrata u Senatu.
Ukoliko Mukejsi dobije odobrenje Senata preuzeće Ministarstvo pravde, gde je moral na niskom nivou već nekoliko meseci zbog istraga o otpuštanju devet tužilaca i ostavke generalnog tužioca Alberta Gonzalesa. Mukejsi će, ukoliko bude izabran, biti treći generalni tužilac koji će služiti pod mandatom Buša.
Za razliku od Gonzalesa, Mukejsi nije bliski poverenik Buša, niti je insajder u Vašingtonu. Ali ljudi u obe političke partije kažu da Mukejsi poseduje dve važne osobine koje su uticale na Bušovu odluku da ga nominuje: osećaj za zakon i poredak, što je urezano u predsednikovu agendu za borbu protiv terorizma, i činjenicu da će možda izbeći sukob s demokratama koji sada vode Senat.
Demokratski senator Čarls Šumer iz Njujorka, koji je vodio borbu za smenu Gonzalesa, izdao je saopštenje u kojem je hvalio Mukejsija, ukazujući da demokrate koji su već osporavali Buša povodom rata u Iraku imaju malo apetita za drugu veliku borbu. „On je sasvim sigurno konzervativac“, izjavio je Šumer i dodao da će ipak sudija Mukejsi na prvom mestu staviti vladavinu zakona i pokazati nezavisnost od Bele kuće, što je najvažniji kriterijum“.
Mukejsi (66) je radio i u federalnoj službi u vreme Ronalda Regana, a penzionisan je prošle godine kada je otišao u privatnu službu. Gotovo 19 godina bio je federalni sudija u Njujorku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari