Po tradiciji koja traje već nekoliko godina, malim bolesnicima i deci sa invaliditetom u Požarevcu se pruža podrška i pomoć pa su predsednik Skupštine grada Požarevca Žarko Pivac i zamenica gradonačelnika Vukica Vasić, posetili Dečije odeljenje Opšte bolnice i Centar za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Oni su osoblju Bolnice i Centra uručili poklon – paketiće koji će pomoći deci smeštenoj u ovim ustanovama u svakodnevnom životu.


Žarko Pivac je tom prilikom izjavio da, iako se mnogi pitaju koji je povod ove donacije, nije potreban poseban razlog za to: – Mi ovo druženje nastavljamo iz godine u godinu i već deset godina ja sam prisutan na Dečijem odeljenju Opšte bolnice ali i u nekim drugim institucijama koje brinu o mladima kao i o deci sa posebnim potrebama. Doneli smo paketiće za petnestoro dece koja se trenutno nalaze ovde i petnest velikih paketa vrednih oko 50.000 dinara, rekao je predsednik Skupštine grada i dodao da lokalna samouprava za potrebe dece izdvaja 21,6 miliona, a tendencija je da se ta sredstva uvećavaju. – Ova suma, obuhvata naknadu za prvorođeno dete, kao i za blizance, trojke i četvorke, vantelesnu oplodnju, naknadu za boravak dece u vrtićima… Prilikom posete, Bolnici Pivac je naglasio da će lokalna samouprava i dalje pružati pomoć Bolnici i Domu zdravlja bez obzira na to da li su to ustanove u nadležnosti Republike ili lokala. Osim pružanja kvalitetnih usluga, važno je raditi i na poboljšavanju uslova rada zaposlenih, smatra Pivac.

Dr Srećko Bosić, direktor Opšte bolnice, zahvalio se na donaciji i istakao da je grad Požarevac, posle Ministarstva zdravlja, drugi po važnosti strateški partner ove ustanove, te da mnogih poboljšanja i akcija ne bi bilo da nije bilo učešća lokalne samouprave. – Unazad, četiri-pet godina, ta saradnja je izuzetna i svake godine Grad sve veće sredstva izdvaja za Opštu bolnicu, iako je ona pod ingerencijom republičkih organa. Grad i Skupština prihvataju Bolnicu kao svoju i potpuno učestvuju u njenom radu, rekao je direktor Bosić i podsetio da tenderske procedure za projekat Nove bolnice počinju za desetak dana. – Nadamo se da ćemo za dva do tri meseca početi prva etapa adaptacije. Opšta bolnica je ovu godinu proglasila godinom borbe protiv raka u Braničevskom okrugu. Donatori koji će pomoći ovu aktivnost već se javljaju, a putem medija biće objavljen žiro račun na koji se mogu uplatiti sredstva za pomoć Bolnici.

U Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju predstavnike Gradske uprave dočekao je program koji su spremili mladi korisnici ove ustanove. Predsednik Skupštine podsetio je da saradnja Grada i Centra traje godinama. – Trebalo bi koristiti svaku priliku da se poseti Centar, jer samo briga o ovakvim kategorijama stanovništva govori o tome koliko smo blizu standardima koji važe u Evropskoj uniji. Grad za potrebe rada Centra izdvaja oko 11 miliona dinara, a lepa vest je što smo uspeli da odvojimo sredstva, delom iz Republike delom iz lokalnog budžeta da Dnevni centar dobije vozilo koje vredi četiri miliona dinara. Moramo da ukažemo na to da u Srbiji živi skoro 800.000 lica sa posebnim potrebama. Nažalost, između 70 i 80 hiljada je socijalno ugroženo a ono što je poražavajuće jeste da je tek 20 hiljada zaposleno, kaže Pivac. On podseća da je u Centru trenutno 28 korisnika koji do 25 godina mogu koristiti usluge, a novim zakonom taj je limit pomeren na 30 godina. Ono što preostaje jeste osnivanje novog centra u komeće moći da borave osobe starije od 50 godina.

Direktorka Centra Jasmina Trudić podsetila je da je 2013. godine značajna za ustanovu, jer se u njoj obeležava jubilej – 10 godina rada. – Imamo zadatak da tokom cele godine naglašavamo važnost socijalnih usluga na nivou Grada uz čiju pomoć funkcioniše i ovaj Dnevni boravak. Participacija roditelja pokriva samo jedan mali deo troškova. Ono što bi trebalo razvijati jeste usluga koja bi se pružala deci od rođenja do sedme godine kao i onu koja bi bila namenjena odraslim bolesnim i invalidnim licima. Nadam se da ćemo u tome imati podršku lokalne zajednice, rekla je Trudić, zahvalivši se svima koji su pratili i pomagali rad Centra tokom protekle decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari