Podrška Jankoviću ugrožava bezbednost 1

Vesna Vujičić, medicinska sestra Gradske bolnice u Čačku, suočena je sa krivičnom prijavom za ugrožavanje javne bezbednosti jer je, posle pretnji otkazom, pritisaka na radnom mestu, učestalih prijava za greške u radu, javno istupila rekavši da će biti “tragedija ako izgubi posao” zbog podrške predsedničkoj kandidaturi Saše Jankovića.

Na saslušanje u policiji Vesna je pozvana zbog mogućnosti da je ugrozila javnu bezbednost kada je, pričajući na televiziji N1 o prijavama za greške u radu koje dobija od kada je postala aktivista u kampanji Saše Jankovića, rekla da će za nju biti “tragedija” ako izgubi posao koji radi već 30 godina. Reč “tragedija” njeni poslodavci su shvatili kao pretnju, a državni tužilac sada treba da razmotri da li je ovo zaista i pretnja za “javnu bezbednost”.

Ova medicinska sestra za Danas kaže da će tragedija biti jedino za nju, ako dobije otkaz a da nikog nije oštetila.

– Za 30 godiina savesnog rada nisam dobila ni jednu prijavu ili zamerku, a od kada sam na fejsbuku objavila par statusa u znak podrške Jankoviću, stalno mi se traži neka greška. Te prijave su na isti kalup, sve su zbog grešaka u korišćenju novog informacionog sistema, ali nijedan pacijent nije time ugrožen – tvrdi Vesna. Ona objašnjava i da je novi informacioni sistem nedavno uveden i da niko od zaposlenih nije prošao edukaciju za njegovo korišćenje, te da bi po tom osnovu svi mogli da dobiju po “barem četiri” prijave dnevno. Zbog toga ona i smatra da su prijave samo vid pritiska uprave, među kojom ima i pripadnika Srpske napredne stranke, da odustane od svojih političkih stavova.

Doktorka Biljana Kočović izričito je odbila poziv da za Danas prokomentariše navode Vujičićeve, a na pitanje da joj se obratimo putem mejla, spustila je slušalicu. Ipak, nakon što se Vesnina priča prvi put pojavila u javnosti, dr Kočović je brzo reagovala te je sazvala konferenciju za medije na kojoj je objasnila da prijave protiv Vesne Vujičić nisu bili politički ni nacionalno motivisane, već se isključivo odnose na njen rad.

“Znate, svima nama ističe vreme za rad, ne može u hitnoj službi isto raditi medicinska sestra sa 23 i medicinska sestra sa 53 godine, da se ne lažemo“ obrazložila je Kočović svoje tvrdnje rečima koje su okarakterisane kao “starosna diskriminacija” od strane poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković. Poverenica je izdala i upozorenje u kome osuđuje ovu izjavu jer “osporava kvalitet rada žena zbog njihovih godina, omalovažavajući njihovo znanje, kompetencije i iskustvo, i predstavlja diskriminaciju na osnovu starosnog doba”. Janković je podsetila da je to najstrožije zabranjeno zakonom.

“Diskriminacija je zabranjena po osnovu pola, invaliditeta, starosnog doba, nacionalne pripadnosti, članstva u političkim, sindikalnim i drugim organizacijama, kao i drugim stvarnim i pretpostavljenim ličnim svojstvima” naglašava se u njenom upozorenju.

Vesna se sa svojim problemom obratila i Zaštitniku građana, koji ovom slučaju još uvek ne može da postupi jer nisu iscrpljena sva druga pravna sredstva. Iz stručne službe Zaštitnika građana za Danas su objasnili da “nisu ispunjeni zakonski uslovi za postupanje”, kao i da se pre obraćanja ovoj instituciji, “zaštita prava zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ostvaruje u propisanom postupku pred nadležnim sudom”. Oni su naveli i da građani koji se nađu u ovakvim situacijama imaju “mogućnost podnošenja tužbe nadležnom sudu protiv rešenja kojim je povređeno pravo zaposlenog”. Iz ovoga sledi da Vesni Vujačić sada preostaje da na sudu zatraži zaštitu. Ipak, da građani ne mogu da se pouzdaju u zaštitu institucija, ističe Saša Janković, predsednik Pokreta slobodnih građana, koji za Danas kaže da je slučaj Vesne Vujičić samo jedan od stotine primera “ugnjetavanja” koje vrše organi javne vlasti.

“Nema insitucionalnog leka jer se u svakom organu javne vlasti ugnjetava svaka sloboda i osnovna prava, a u ovom slučaju pravo na rad” naglašava Janković. On je ukazao i da je “potpuno jasno da se radi o načelnici koja zloupotrebljava ovlašćenja, podnosi prijave zbog političkih stavova i ugrožava prava zaposlenog”, naglaša Janković podsećajući na krivičnu prijavu koja je podneta protiv čoveka jer je spomenuo Vučića, u istoj bolnici, pred istom doktorkom.

Spominjanje Vučića pred dr Kočović – prekršaj

Za urgentnu službu gradske bolnice u Čačku, i načelnicu dr Biljanu Kočović, vezuje se i prekršajna prijava protiv Miloša Pajovića za ugrožavanje javnog reda i mira, a Pajovićev prekšaj bio je spominjanje “Vučića” u prisustvu dr Kočović, u krugu bolnice. Naime, on je dovezao komšiju u urgentnu službu, a kada je doktorka Kočović odbila da ga prebaci na drugo odeljenje, Pajović je odgovorio *Pa ti onda zovi Vučića, neka ga on vodi po bolnici”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari