Titan cementara Kosjerić nagradila je najbolje projekte lokalnih organizacija i institucija na trećem konkursu „Za moj Kosjerić“, koji je raspisala ta kompanija. Od 27 pristiglih projekata nagrađeno je njih 11 i to iz oblasti kulture, obrazovanja, ekologije i socijalnog uključivanja sa ukupnim iznosom većim od 20.000 dinara.


U oblasti kulture podržani su projekti Pozorištance na Vardi (Osnovna škola „Jordan Đukanović“), Odjeci – život i stvaralaštvo Lize Marić Križanić (Turistička organizacija), BUM 31260 #4 (nevladina organizacija Ko.AKTIVA), Festival folklora „Mali opanak“ (Kulturno-umetničko društvo „Maksim Marković“) i sveštenik i učitelj Miladin Mišo Zarić (Organizacija potomaka ratnika oslobodilačkih ratova 1912 – 1920. godine).

Od ekoloških projekata nagrađeni su Dečiji ekološki karavan 2015. (Planinarsko-ekološko društvo Subjel) i Upravljanje otpadom (Osnovna škola „Mito Igumanović“). U oblasti obrazovanja nagrađeni su projekti Biblioteka u Vrtiću (Predškolska ustanova „Olga Grbić), Svi na poligon ( Ko.AKTIVA) i Meteorološko-osmatračka stanica – IKAR (Osnovna škola „Mito Igumanović“). U oblasti socijalne zaštite podržan je projekat Znam da i ja mogu (Opštinska organizacija slepih i slabovidih).

Miroslav Gligorijević, generalni direktor cementare, istakao je da je jedan od osnovnih principa na kojima ta kompanija zasniva poslovanje negovanje otvorenog dijaloga sa lokalnom zajednicom o svim pitanjima od zajedničkog interesa.

– Konkurs „Za moj Kosjerić“ je samo još jedan aspekt naših nastojanja da podstaknemo sve sugrađane da zajedničkim snagama omoguće ostvarenje boljih uslova za život. Nadamo se da će nagrađeni projekti i ove godine tome doprineti, rekao je Gavrilović i dodao da je ta kompanija od 2002. godine uložila više od 15 miliona evra u razvoj lokalne zajednice.

 

Zamena goriva u proizvodnji

Istakavši da Titan cementara „nije odustala od zamene fosilnog goriva energentom koji bi nastajao spaljivanjem komunalnog otpada u procesu proizvodnje“, Gligorijević je za užički nedeljnik Vesti rekao da ta kompanija još uvek nema ekonomsku računicu da to i učini. – Radimo na izradi projektne dokumentacije, u dijalogu smo sa lokalnom zajednicom i predstavljamo efekte upotrebe goriva iz otpada, kako bismo u trenutku potpune isplativosti tog projekta mogli da počnemo i njegovu realizaciju, poručio je Gligorijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari