– Tokom svoje četvrte posjete Pljevljima, američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur najavio je podršku svoje zemlje novim projektima u ovoj opštini.

Dvodnevnu posjetu Pljevljima ambasador Mur je započeo obilaskom rehabilitacionog centra lica sa hendikepom u mjestu Kosanica kod Pljevalja. U Kosanici se ambasador Mur sreo sa predsjednikom NVO „Koraci“ Anisom Šljukom, koja je inicirala izgradnju centra, kao i sa gradonačelnikom Pljevalja dr. Filipom Vukovićem. Ambasador Mur je izrazio zadovoljstvo što će SAD preko USAID u projektu izgradnje centra, koji će biti od velike koristi za hendikepirane, učestvovati sa šesdeset hiljada dolara.

– Uz našu skoromu donaciju očekujemo da će organizacija Koraci biti u mogućnosti da ponudi smještaj djeci sa smetnjama u razvoju, kao i njihovim pratiocima i volonterima i ostalim posjetiocima zanteresovanim za terapeutsko jahanje. Objekat koji će biti nadograđen i uređen da zadovolji potrebe znatno većeg broja osoba sa invaliditetom, imaće više sadržaja, kao i smještaj za dvadeset osoba, rekao je Mur.

Zahvaljujući se ambasadoru Muru, Anis Šljuka je rekao da i druge zemlje, koje to mogu, treba da krenu primjerom SAD. „Sve osobe sa hendikepom koje dođu kod nas neće se osjetiti zapostavljenim, samim tim što će imati mogućnost slobodnog kretanja. Ovo sve da bi bilo ostvareno potrebna je još direktnija i snažnija pomoć kako privrede, tako i stranih fondacija“, kazao je Šljuka, koja je pozvala Vladu Crne Gore da se uključi u pomoć. Gradonačelnik Vuković je najavio pomoć lokalne uprave, uz napomenu da će centar u bliskoj budućnosti biti na usluzi svim građanima Crne Gore.

Nakon dolaska u Pljevlja, ambasador Mur je posjetio američki ugao, koji je otvoren prošle godine. „Slavimo prvu godišnjicu od otvaranja Američkog ugla, koji je jedini u Crnoj Gori pored onog u Podgorici. Oduševljen sam rezultatima rada Američkog ugla. U toku samo godine postojanja njega je posjetilo više od 1300 ljudi i realizovano je više od 50 programa“, rekao je Roderik Mur. Predsjednik opštine dr. Filip Vuković zahvalio je američkom ambasadoru na posjeti i donacijama. On je naglasio da je podrška američkog naroda opštini Pljevlja i te kako značajna. „Američki ugao u Pljevljima sve bolje funkcioniše i ima sve više korisnika“, rekao je Vuković.

Na svečanosti u Akademskom centru ambasador je govorio o pomoći Američke agencije za međunarodni razvoj Centru za ugostiteljstvo i obrazovanje za renoviranje restorana u kojem rade i obučavaju se studenti. Taj objekat treba da bude završen za 60 dana. Najavljena je i finansijska podrška projektima lokalnih nevladinih organizacija „Zračak nade“ i „Sportom protiv droge“. Ambasador Mur je dodao da će kroz nekoliko sedmica imati čast da dodijeli niz grantova vrijednih više od 100.000 dolara čiji je cilj stimulisanje razvoja poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

– Veoma sam ponosan što ćemo pružiti podršku Centru za ugostiteljstvo i obrazovanje za renoviranje restorana u kojem rade i obučavaju se studenti, u vrijednosti 87.000 dolara. Američki narod će uložiti između 13 miliona i 15 miliona dolara u ekonomski razvoj sjevera, a dio novca će biti usmjeren kroz STARS program. Istovremeno razmatramo mogućnost da pokrenemo i krupniji program pomoći sjeveru, o čemu će biti više informacija tokom narednih mjeseci, rekao je ambasador Roderik Mur u Pljevljima.

Drugi dan posjete Pljevljima, ambasador Mur je posjetio Bukovicu, gdje je razgovarao sa predstavnicima lokalnog stanovništva i članovima mjesne zajednice. Kroz STARS program u centru MZ Bukovica, biće izgrađene hladnjača za skladištenje kao i sušara za voće koje će koristiti lokalno i povratničko stanovništvo. Najavljena je podrška i drugim projektima iz oblasti poljoprivrede u ovom kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari