U znak podrške rodnoj ravnopravnosti i prevenciji nasilja u porodici, predstavnici opštinskih institucija potpisale su, na inicijativu opštine Veliko Gradište i Centra za socijalni rad optšina Veliko Gradište i Golubac, Sporazum o saradnji u sprovođenju zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području opštine Veliko Gradište.


Problem nasilja u porodici i u partnerskim odnosima predstavlja ozbiljan izazov svakom civilizovanom društvu, pretnju njegovomrazvoju te ravnopravnosti žena i muškaraca. Nasilje u porodici se definiše kao zloupotreba moći i pokušaj vršenja kontrole nad članom porodice koji ima manje moći, a rodna dimenzija nasilja je njegova suštinska karakteristika. Bliska saradnja navedenih institucija i koordinirana akcija svih relevantnih aktera u zajednici od ključne je važnosti za brzo reagovanje i pravovremenu zaštitu žrtava. Sporazum o saradnji potpisali su predstavnici Centra za socijalni rad, Policijske uprave, Doma zdravlja, škola i predškolske ustanove, Osnovnog i Prekršajnog suda, Osnovnog javnog tužilaštva i opštine Veliko Gradište. Direktorka Centra za socijalni rad, Neda Brajković, upoznala je prisutne sa temom Sporazuma i značajem međusobne saradnje u efikasnom rešavanju problema nasilja u porodici.

U cilju zaustavljanja nasilja i postizanja bezbednosti žrtava opština će i ubuduće pružati svesrdnu podršku ovim nastojanjima, istakao je predsednik opštine, Dragan Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari